szerző:
Eduline

Ma tárgyalt a parlament a felsőoktatási törvény módosításáról, amely alapján változnak a hallgatói szerződések szabályai. Marad-e a "ledolgozós rendszer"? Ki kaphat felmentést a kötelező magyarországi munkavállalás alól? És egyáltalán: lesz-e egyáltalán hallgatói szerződés? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket.

©

Úgy hallottam, nem is lesz szerződés.

Nem szerződésnek fogják hívni, hanem nyilatkozatnak, de a lényeg marad. A dokumentumot minden hallgatónak alá kell írnia, aki állami ösztöndíjas formában kezdi meg tanulmányait - ezzel vállaljátok, hogy meghatározott időn belül megszerzitek a diplomát, és a végzést után bizonyos ideig itthon dolgoztok. Az Európai Bizottság vizsgálja a módosítást, a részleteket itt találjátok.

Az is baj, ha kicsit elhúzom az egyetemet?

Igen, a szabályok ezen a ponton nem puhultak. Továbbra is a képzési idő másfélszeresén belül – például egy hároméves alapképzés esetén maximum négy és fél év után – kell megszerezni a diplomát.

Mennyi ideig kell itthon dolgoznom?

A képzési idővel azonos ideig - nem a kétszereséig, ahogy a korábbi hallgatói szerződésben volt - a diplomázást követő húsz éven belül. Fontos, hogy az itthoni munkának nem kell folyamatosnak lennie: egy hároméves alapképzés után dolgozhattok például egy évig itthon, utána kimehettek külföldre, és később (húsz éven belül) ledolgozhatjátok a maradék két évet.

Állást is adnak?

Nem. A magyar állam csak "törekszik arra", hogy munkalehetőséget biztosítson.

Mi történik, ha megszegem a szerződést?

Akkor fizetni kell: ha a képzési idő másfélszerese alatt nem szerzitek meg a diplomát, a képzési költség felét kell visszautalni az államnak, ha nem dolgoztok meghatározott ideig itthon, akkor a teljes képzési költséget. Az összeg kiszámításakor figyelembe veszik az inflációt. Jó hír viszont, hogy részletfizetést is lehet majd kérni. A nemzetbiztonsági szolgálat is megkaphatja a volt hallgatók adatait a "tartozás" behajtásához: erről itt olvashattok.

Mit csinálnak, ha nem fizetek?

Akkor az adóhatóság lép akcióba.

Kivételek?

Nem kell fizetnie annak, aki legalább három gyermeket szül. Az is mentesülhet a kötelezettség alól, aki tartós betegség, baleset, megváltozott munkaképesség vagy más, önhibáján kívüli váratlan ok miatt nem tudja időben megszerezni a diplomáját.

Mi van, ha meggondolom magam, és félbehagyom az egyetemet? Fizetnem kell?

A javaslat szerint azoknak, akik egy vagy két félév után - a képzési időtartamtól függően - megszakítják a tanulmányaikat, nem kell visszafizetniük a képzési költséget.

Mikor kell aláírni a nyilatkozatot?

Beiratkozáskor. Aki nem írja alá, az csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait, hiába szerzett állami ösztöndíjas helyet.

Ez nem igazság. Akik tavaly felvételiztek, azok még a "régi" hallgatói szerződést írták alá.

Nem lesz kétféle - egy szigorúbb és egy megengedőbb - szerződés, az új szabályok vonatkoznak azokra is, akik szeptemberben kezdték el az egyetemet, főiskolát állami ösztöndíjasként.