szerző:
Eduline

Leginkább a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola érezné meg, ha megszüntetnék a kommunikációs szakokat.

©

Az Eduline egyetemi és főiskolai forrásoktól úgy értesült, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság megbeszéléseket folytatott az intézmények vezetőivel, mely során áttekintették a kurzuskínálatokat is és a hírek szerint több szak megszüntetését helyezték kilátásba. A szakkínálat megreformálása állítólag érintené a kommunikáció szakot, az andragógiát, a nemzetközi kapcsolatokat is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményét itt olvashatjátok, az egyetemi és főiskolai vezetők nyilatkozatát pedig itt, hogy mely szakokat érintené, arról itt találtok információt.

A 2006 óta slágerszaknak számító kommunikáció és médiatudomány még 2012-ben is a negyedik legnépszerűbb alapképzés volt, ötezer jelentkezővel jelentős volt a túljelentkezés, állami képzésre pedig csak 152 diákot vettek fel. 2013-ban a szak azonban a 24. helyre csúszott vissza, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma 470-nél húzta meg az állami ponthatárt. Ezt júliusban 455-re voltak kénytelenek változtatni, különben nem jutott volna be elég diák - végül 25 állami ösztöndíjas elsőéves kezdhette el tanulmányait, több mint ötszázan fizetős helyet szereztek. 2014-ben is ezt a 455-ös ponthatárt kellett elérnie a tanulóknak, ha állami helyet szerettek volna. 2014-ben 1984-en jelentkeztek erre a képzésre és mindössze 41 állami helyet osztottak ki.

Felsőoktatási intézmény Jelentkezők száma 2014-ben Felvettek száma 2014-ben
Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar 764 118
Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar 363 44
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Kar 431 124
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 290 53
Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar 244 24
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 704 59
Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar 296 32
Kodolányi János Főiskola 95 16
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 278 53
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 158 25
Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 275 32
Zsigmond Király Főiskola 158 28

Az a táblázatból is jól látszik, a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzésére jelentkeznek a legtöbben, a felvettek számában pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem jeleskedik. A kommunikáció szak megszüntetése így ezeknek az intézményeknek lenne a legnagyobb érvágás. Ahogy Hammer Ferenc, Az ELTE docense fogalmazott, "a kommunikáció BA szakra járók túlnyomó része már évek óta fizet százezreket évente, mely befizetés nélkül amúgy rég bezárhatott volna az ELTE Bölcsészettudományi Kara".

A BKF közleményben tudatta, "nem létezhet ma egy társadalom kommunikáció- és médiatudományi felsőoktatás nélkül, ezért a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola a jövőben is elindítja a képzést".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!