szerző:
MTI

A szaktárca szeretné augusztus végéig befejezni az egyeztetéseket a szakok átalakításáról - nyilatkozta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

©

Palkovics László a Magyar Hírlap hétfői számában közölt interjújában kifejtette: egy csaknem ezeroldalas miniszteri rendeletet kell végignézni és megfogalmazni, hogy az egyes szakokon mit szeretnének tanítani az országban.

Ez tisztán szakmai feladat, a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságai fogják értékelni, ezen kívül ki kell kérni az érintett területek képviselőinek, például a kamaráknak a véleményét is. Hosszas folyamat, de augusztus végére szeretnének az egyeztetések végére érni - mondta.

A felsőoktatás átalakítása

Itt a bejelentés: így változtatnák meg a felsőoktatást

Szakok megszüntetése: ezek a képzések is a kukába kerülhetnek?

Itt a felsőoktatás újraszabályozása: a szakok 15 százalékát eltörlik

Itt a bejelentés: meghátrált a kormány

Szakok megszüntetése: ezt ígérte a kormányzat

Képek: így cikizi a kormányt a tüntető diákság

Konzisztórium: „az egyetértési jog nagyon elegáns kifejezése a vétójognak”

Az államtitkár szerint vannak képzések, amelyekre szükség van, csak más tartalommal vagy nem alapképzésben. Például a nemzetközi tanulmányok szak esetében 140 megkérdezett, kikerülő hallgató 125 különböző munkakörben tevékenykedett, ami nem kapcsolódott ahhoz, amit tanult - mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy az első bejelentéshez képest több képzést mégsem szüntetnek meg, a tiltakozások hatására meghátráltak, úgy reagált: meghátrálni egy döntésből lehet, de még nem volt döntés. "Ezt már csak azért sem nevezném meghátrálásnak, mert mi csak koordináltuk és a kerekasztal résztvevői között közvetítettük a rektori konferencia javaslatait" - mondta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!