szerző:
Eduline

Milyen ösztöndíjakra és támogatásokra pályázhattok elsőéves egyetemistaként? Cikksorozatunkban bemutatjuk a legfontosabb ösztöndíjakat. 1. rész: szociális ösztöndíj.

Kinek jár? Mennyi jár?

Közkedvelt nevén: szociális támogatás, vagyis szoctám. Az egyetemek és főiskolák minden szemeszterben szociális támogatással segítik az anyagi problémákkal küzdő hallgatókat. Legalább 23 800 forintot kapnak havonta a 25 évesnél fiatalabb árvák, fogyatékossággal vagy súlyos betegséggel élő tanulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a nagycsaládosok és a családfenntartók.

©

Legalább 11 900 forintra számíthatnak havonta a hátrányos helyzetű, a 25 évnél fiatalabb félárva hallgatók, valamint azok, akiknek gyámsága nagykorúságuk miatt szűnt meg. Azok is kaphatnak némi támogatást, akik egyik kategóriába sem tartoznak, de a családjukban alacsony az egy főre jutó kereset - akik megkapják a pályázaton a szociális támogatást, legalább 5950 forintos havi összegre számíthatnak. A pontos feltételeknek mindenképpen nézzetek utána a saját egyetemetek, főiskolátok oldalán, vagy érdeklődjetek a HÖK-nél.

Mikor kell pályázni?

A pályázáshoz szükséges dokumentumokat érdemes minél hamarabb összegyűjteni, a legtöbb felsőoktatási intézményben ugyanis augusztus végén, szeptember elején van a benyújtási határidő. A pontos dátum intézményenként eltérő, ezt a saját egyetemeteken kell megkérdeznetek.

Hány hónapig jár ilyen támogatás?

A szociális ösztöndíj pályázatát minden félévben kiírják, tehát februárban is újra be kell majd nyújtanotok a kérelmet és a szükséges dokumentumokat.

Itt a lista: ilyen ösztöndíjakat kaphattok az egyetemektől, főiskoláktól

Egyetemre vagy főiskolára készültök, de már most aggódtok az anyagiak miatt? Jó hírünk van: aki sok kreditet és jó jegyeket szerez, a tanulmányi ösztöndíjon túl számos intézményi, vállalati, kari ösztöndíjra pályázhat, ahogy a hátrányos helyzetű hallgatók is többféle támogatást kérhetnek egyetemüktől, főiskolájuktól.