szerző:
Eduline

Nagyjából 1500-an tüntettek hétfő késő este a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt, miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben.

©

A  budapesti Sándor-palota előtt rendőrsorfal állt - a tüntetők bírálták az államfőt, amiért aláírta a múlt héten elfogadott jogszabályt, valamint kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy spontán gyülekezés volt a hivatalnál, amelyet biztosítottak. Egy tüntetőt előállítottak - híradások szerint Gulyás Mártont -, mert festékes flakont dobott a rendőrök felé.

Itt a vége: aláírta a lex CEU-t Áder János

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését - áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában. "Az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot. Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

Uniós zászlót tűztek ki a rádió épületére

A hvg.hu tudósítása szerint a tüntetők fél 12 után elhagyták a várat, az Oktogon felé vették az irányt, többek között azt skandálták, hogy "Európa, Európa", "Aki ugrál, szabad magyar".

A Blaha Luja téren a várakozásokkal szemben nem csatlakoztak újabb csoportok a tünetőkhöz. A rendőrség lezárta a teret, a demonstrálók - némi tanácstalanság után - a Magyar Rádió épülete felé vették az irányt.

A Pollack Mihály téren a tömeg a rádiót védő rendőrsorfallal állt szemben, némi dulakodás is volt, majd az egyik tüntető felmászott az épület homlokzatára, feldobtak neki egy EU-s zászlót, ő pedig kitűzte, miközben az emeleti ablakból próbálta pár rendőr elérni őt, sikertelenül.

Mi történik, ha lelép Budapestről a CEU?

Sok más mellett rengeteg pénzt is veszítene az ország. A CEU elüldözésével az ország egyik legjelentősebb tudományos központját, és egyik legrangosabb egyetemét veszítené el. A károk egy része ráadásul pontosan forintósítható már most. Az Index számításai szerint a CEU több uniós pénzt kap az Európai Kutatási Tanácstól, mind akármelyik másik magyar intézmény.