szerző:
Eduline

Elindult a keresztféléves felvételi, de milyenek a pontszámítási szabályok, hogyan kell számolni a felvételi pontokat? A jelentkezési határidő november 15.

©

Hogyan számolhatom ki a pontjaimat,
ha a keresztféléves felvételire szeretnék jelentkezni?

Hány pontot ér a régi érettségi a keresztféléves felvételin?

Elindult a keresztféléves felvételi, de milyenek a pontszámítási szabályok? Milyen előírások vonatkoznak azokra, akik a kétszintű érettségi bevezetése előtt végeztek a középiskolában? A 2005 előtt szerzett, vagyis "régi típusú" érettségi középszintűnek számít, az érdemjegyek pedig az alábbi százalékos értékeknek felelnek meg: jeles (5): 100%,jó (4): 79%,közepes (3): 59%,elégséges (2): 39%.

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (legfeljebb 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen a jelentkezők legfeljebb 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé.

Ahogy az általános felvételin is, most is 280 a minimumponthatár alap- és osztatlan mesterképzések esetében. Felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. Ha ennél kevesebb összpontszámotok lesz, nem kerülhettek be a felsőoktatásba.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Keresztféléves felvételi: hány szakot lehet megjelölni a jelentkezési lapon?

Akár hat szakra is jelentkezhetnek a keresztféléves felvételizők, a jelentkezési határidő november 15. Szeretnék jelentkezni a keresztféléves felvételire. Hány szakra felvételizhetek? A felvételizők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg. Hármat díjmentesen, további hármat pedig egyenként 2-2 ezer forintos kiegészítő díjért.