szerző:
Eduline

Augusztus 12-ig jelentkezhettek a 2013-as pótfelvételire: az alap-, osztatlan és mesterszakok mellett a kétéves felsőoktatási szakképzések közül is választhattok. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezekről az új képzésekről.

Diákok ponthatárhúzás után. A pótfelvételizők a felsőoktatási szakképzések közül is válogathatnak
©

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

A felsőoktatási szakképzés a korábbi (gyakran FSZ-nek becézett) felsőfokú szakképzést váltja fel. A négy féléves, gyakorlatorientált képzéseket kivették az Országos Képzési Jegyzékből, ettől az évtől kizárólag egyetemek és főiskolák indíthatják. Nappali és levelező tagozatos képzéseket is hirdetnek a felsőoktatási intézmények, a pótfelvételin azonban csak önköltséges változatra jelentkezhettek.

Ezért is jár diploma?

Diploma nem jár érte, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kaptok a negyedik félév végén, a sikeres záróvizsga után.

Ha nem kapok érte diplomát, miért végezném el?

Mert a szakképzettséget ezzel az oklevéllel is igazolhatjátok, ha pedig ugyanazon a szakterületen jelentkeztek alap- vagy osztatlan képzésre, a megszerzett kreditek 75 százalékát beszámítják. A kétéves felsőoktatási szakképzésen 120 kreditet kell összegyűjteni (ebből 30 a szakmai gyakorlat teljesítése), tehát 90-et számítanak be: egy hároméves alapképzés esetén tehát 180 kredit helyett már csak 90-et kell megszereznetek, vagyis az alapszakos diplomát jóval hamarabb szerzitek majd meg, mint azok, akik közvetlenül az érettségi után kezdik a képzést.

A felsőoktatási szakképzés azoknak is jó megoldás, akiknek nem sikerült jól az érettségijük, vagy nem szereztek emelt szintű érettségit - amely egyre több alapszakon alapfeltétel. Ők beiratkozhatnak a kétéves képzésre, amelynek az elvégzése után továbbtanulhatnak alapszakon, és a kreditelismerés miatt három év helyett másfél év alatt megszerezhetik a diplomát. Így összességében - négy félév (felsőoktatási szakképzés) + három félév (alapszak) = hét félév - csak egy szemeszterrel tanulnak több ideig, mint azok, akik egyenesen BA- vagy BSc-szakra mentek.

A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez is kell nyelvvizsga?

Több szakon alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgát kérnek a végzősöktől, de van olyan képzés is, amely elvégzéséhez alap- vagy középfokú szakmai nyelvvizsga kell.

Milyen szakokat hirdettek meg a pótfelvételin?

A pótfelvételin - néhány kivételtől eltekintve - csak önköltséges szakok közül választhattok, ez igaz a felsőoktatási szakképzésekre is. Ilyenkor már csak egy szakot jelölhettek meg, az eljárás díja ötezer forint, amelyet banki átutalással az Oktatási Hivatal 10032000-00282637-00000000 számlaszámra fizethettek be (a közlemény rovatba a 12 jegyű felvételi azonosítószámotokat – és csak azt, a neveteket ne – írjátok). Az e-felvételi rendszerében, bankkártyával is fizethettek: jelentkezni is csak az online felületen lehet, nyomtatványon nem. A pótfelvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

A pótfelvételin gazdasági, jogi, informatikai, orvosi, agrár, társadalomtudományi, pedagógiai és művészeti-művészetközvetítési területen hirdettek meg felsőoktatási szakképzéseket. Itt találjátok a képzések listáját.

Térjünk a lényegre. Mennyit kell fizetni?

A legtöbb egyetem és főiskola 140-160 ezer forint közötti önköltséget kér a hallgatóktól - az összeg attól is függ, hogy nappali, vagy inkább levelező képzésre járnátok.

A 10 legnépszerűbb felsőoktatási szakképzés a 2013-as általános felvételi eljárásban

Szak

Összes jelentkező

Elsőhelyes jelentkező

Jelentkező állami ösztöndíjas formára

turizmus-vendéglátás

1725

581

1454

kereskedelem és marketing

1208

361

1021

gazdálkodási és menedzsment

1076

252

913

pénzügy és számvitel

912

329

815

kommunikáció és média

901

286

757

szociális és ifjúsági munka

756

273

709

nemzetközi gazdálkodási

640

205

512

csecsemő- és kisgyermeknevelő

570

170

552

emberi erőforrások

585

164

489

jogi

492

167

437

Ugyanaz a neve a képzéseknek, mint az alapszakoknak. Miért?

Hogy könnyebb legyen az átjárás a felsőoktatási szakképzés és az alap-, illetve osztatlan szakok között, a névből rögtön láthatjátok, hogy milyen irányban mehettek tovább. A képzések egyébként különböző szakirányokkal indulnak. Ha például kommunikáció- és médiatudomány képzésre jelentkeztek, a kommunikátor és a moderátor, az emberi erőforrások képzésen humánpolitikai és személyügyi szakirány közül választhattok. Bővebb információt a kiválasztott felsőoktatási intézménytől kaphattok.

Hány pont kell a bekerüléshez?

Azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az általános felvételi eljárásban is meghirdettek az egyetemek és a főiskolák, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha például egy főiskola gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzésén (önköltséges formában) 300 volt a ponthatár, akkor a pótfelvételin is legalább ennyi pont kell majd.

Ha a kiválasztott szakot korábban önköltséges formában nem hirdették meg, az alapszabályok érvényesek: legalább 200 pontot kell összegyűjtenetek az emelt szintű érettségiért kapott többletpontokkal együtt, de a más jogcímen szerzett többletpontok nélkül. Mely szakokon húzták a legmagasabb ponthatárt július 24-én? A top 10-es listát itt találjátok.

Ugyanolyanok a pontszámítás szabályai, mint az alapszakokon?

Az alap- és osztatlan képzésekkel ellentétben a felsőoktatási szakképzéseken nemcsak az érettségi pontokat, hanem a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni. A háromféle lehetőség – az érettségi pontok megduplázása, a tanulmányi pontok megduplázása, illetve a kettő összeadása – közül mindig a legmagasabbal számolnak.

A végleges felvételi pontszámhoz mindhárom esetben hozzá kell adni a többletpontokat (kivéve: az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért, illetve az Országos Művészeti Tanulmányi versenyek alapján járó többletpontokat).

Hol húzták az idén a legmagasabb ponthatárokat?

A tíz legmagasabb ponthatárt a következő felsőoktatási szakképzéseken húzták - a legtöbb képzésre azonban ennél jóval alacsonyabb ponthatárral be lehet majd jutni a pótfelvételin.

Intézmény/Kar

Képzés

Finanszírozási forma

Ponthatár

Tomori Pál Főiskola

pénzügy és számvitel [vállalkozási] (Budapest)

önköltséges

428

Tomori Pál Főiskola

nemzetközi gazdálkodási [külgazdasági] (Kalocsa)

önköltséges

422

Színház- és Filmművészeti Egyetem

színházi rendezőasszisztens

önköltséges

404

Tomori Pál Főiskola

pénzügy és számvitel [vállalkozási] (Kecskemét)

önköltséges

332

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar

televíziós műsorkészítő

állami ösztöndíjas

308

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar

emberi erőforrások [humánpolitikai]

állami ösztöndíjas

302

Károly Róbert Főiskola

kereskedelem és marketing [kereskedelmi logisztika]

állami ösztöndíjas

300

Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

kereskedelem és marketing [kereskedelmi logisztika]

önköltséges

298

Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar

szociális és ifjúsági munka [szociális munka] (Budapest)

állami ösztöndíjas

290

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

gazdálkodási és menedzsment [kis- és középvállalkozási]

állami ösztöndíjas

288