szerző:
Eduline

Elindul az első e-sport tantárgy a Budapesti Corvinus Egyetemen. A gazdaságinformatikus képzés három oktatója úgy döntött, egyetemi képzésben is helye van az e-sportnak.

©

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságinformatikus képzésének három oktatója – Kis Gergely, Pintér Róbert és Rab Árpád Szörény – úgy döntött, hogy az egyetemi képzésben is helye van az e-sportnak, ezért 2018 őszétől elindul az első magyarországi e-sport tantárgy - írja a Budapesti Corvinus Egyetem sajtóközleményében.

„A magyar e-sport játékokat fiatalok hétköznap átlagosan három, hétvégén pedig öt órát töltenek kedvenc szerepjátékukkal, 44%-uk játszik vagy tervez versenyszerűen játszani. Ez nálunk az egyetemen azt jelenti, hogy kb. minden harmadik „gazdinfos” hallgatónk ebben a témakörben szeretne szakdolgozatot is írni” – mondta el Kis Gergely, aki adjunktusként évi kb. 30 hallgató szakdolgozatát konzultálja végig.

Már megélhetési lehetőséget is kínálnak a professzionális e-sportolóknak. A legnépszerűbb játékosok hatalmas fizetés mellett profi környezetben, edzőkkel dolgoznak. Az egyetemi képzés elindítói bíznak benne, hogy a képzés elindításával a szülők, nagyszülők körében is segítenek elfogadtatni az online játékok professzionális voltát, láttatni a benne rejlő gazdasági potenciált.

A fiatalok körében ugyanis egyre több figyelmet kapnak az online játékok, kb. 475.000 fő rendszeresen foglalkozik kedvenc videójátékával, vagyis digitális eszközön való játékkal. A magyar gamerek fele pedig már 11 és 15 éves kora között kezdett el játszani - derül ki a közleményből az eNET 2018-as kutatására hivatkozva.

A képzést egyelőre választható tantárgyként vehetik fel a corvinusos hallgatók, és a tapasztalatok alapján fogják továbbfejleszteni az e-sport képzést akár több tantárggyá, amennyiben erre a hallgatók körében igény lesz - írják.

Mi vár az egyetemistákra a 2018/2019-es tanévben? Soroljuk a változásokat

Több főiskola alkalmazott egyetemi címet kapott, új nevet vett fel az egyik budapesti felsőoktatási intézmény, emelkedik a szociális ösztöndíjak összege, indul az újabb diplomamentő program. Összegyűjtöttük a felsőoktatásban tanulókat érintő legfontosabb változásokat. Több főiskola alkalmazott tudományok egyeteme címet kapott Augusztus 1-je óta az Edutus Főiskola Edutus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola Kodolányi János Egyetem néven működik, a Zsigmond Király Egyetem pedig a Milton Friedman Egyetem nevet vette fel.