szerző:
Eduline

Melyik egyetemen mikor kezdődik az első szemeszter, mikor lesz az őszi szünet, és mikor kezdődik a vizsgaidőszak? Összegyűjtöttük a legnagyobb magyar egyetemek idei évének legfontosabb dátumait.

©

Az őszi szorgalmi időszak a legtöbb egyetemen hasonló időpontban kezdődik és végződik, természetesen van egy-két hét eltérés a tanmenetek között. Szeptember 3-tól december 7-ig tart a szorgalmi időszak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem en, szintén szeptember 3-án kezdődik, de december 8-ig tart a Szegedi Tudományegyetemen. Egy héttel később kezdődik, viszont tovább is tart (szeptember 10-től december 14-ig) az ELTE, és szeptember 10-től december 16-ig a Corvinus szorgalmi időszaka.

Az őszi szünet az ELTE-n 2018. október 29-től 31-ig (hétfőtől szerdáig) tart majd, a Corvinuson 2018. október 29-től november 4-ig, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 2018. október 22-től 24-ig lesz az őszi pihenő.

A vizsgaidőszak a szorgalmi időszak végétől függően kezdődik, így ebben is vannak eltérések. December 10-től január 26-ig tart a Szegedi Tudományegyetem vizsgaidőszaka, ehhez még egy UV-hét is jár, január 28-tól február 2-ig, tehát a teljes vizsgaidőszak eddig tart. Szintén december 12-től kezdődik és január 27-ig tart a vizsgaidőszak a Corvinuson is. Az ELTE vizsgaidőszaka ezzel szemben csak 2018. december 17-től kezdődik, és egészen 2019. február 1-ig tart. A BME hallgatóinak is december 17-től kell a vizsgákkal kalkulálniuk, itt azonban csak 2019. január 22-ig lesz lehetőség teljesíteni a követelményeket.

A tavaszi szorgalmi időszak jellemzően február első napjaiban kezdődik, de olyan egyetem is van, ahol csak 2019. február 11-én kezdődik újra a tanítás.

Megvannak a pótfelvételi ponthatárai: ennyi pont kellett a legnépszerűbb szakokhoz

Nyilvánosságra hozták a 2018-as pótfelvételi ponthatárait: voltak olyan alapszakok, amelyekre közepes érettségivel is be lehetett kerülni, a népszerű szakok zömén azonban 300 és 400 közötti ponthatárokat húztak - annak ellenére, hogy ezeket kizárólag önköltséges, vagyis fizetős formában hirdethették meg az egyetemek és főiskolák.