szerző:
Eduline

Az okos ember nem a saját kárán tanul, tartja a mondás és ez igazán találó az elsőéves egyetemistákra. Mutatunk pár példát, hogy milyen hibákat kell elkerülnötök.

©

Ne vegyetek fel egy időpontra két órát

Lehet, hogy szeptember elején még úgy látjátok, az a matek/nyelvtörténet/filozófiavizsga menni fog anélkül is, hogy bejárnátok az előadásokra, azonban könnyen kiderülhet, hogy éppen ez a tantárgy megy a legnehezebben, vagy a tanárnak van olyan memóriája, hogy elhasal, akit nem látott az óráján. Ha tehetitek, ne vegyetek fel egy időpontban lévő órákat.

Az összes szemináriumi dolgozatot a félév végére hagyni

Ha nem lennének utolsó pillanatok, soha semmi sem készülne el. Ez egy örök igazság az egyetemen is, de nem tanácsoljuk, hogy mindent a végső határig halogassatok. Nem azt mondjuk, hogy már az első két hétben töltsétek az estéket a könyvtárban, de októberben érdemes nekiállni a könnyebb, rövidebb szemináriumi dolgozatoknak: legalább a szakirodalmat gyűjtsétek össze és dolgozzátok fel. Ha november végén kezdtek neki az öt-hat szemináriumi dolgozat megírásának, éjjel-nappal dolgoznotok kell - ráadásul a szorgalmi időszak végén egymást követik a ZH-k és az előrehozott vizsgák.

Több vizsgát felvenni egy napra

Ez most még nem aktuális, de jó, ha már most tudjátok: két hét alatt nem tudtok ledarálni tíz-tizenkét vizsgát, hiába szeretnétek már január második hetében pihenni. Biztosan lassabban fogtok haladni az anyaggal, mint ahogy elterveztétek, úgyhogy bőven hagyjatok magatoknak időt a felkészülésre.

Halogatni, halogatni, halogatni

Előadást kell tartani valamelyik szemináriumon, és már most le lehet foglalni a különböző időpontokat? Ne a félév utolsó óráját válasszátok - rengeteg dolgotok lesz akkor, tudjátok le inkább a kötelező feladatokat a félév közepén!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!