szerző:
MTI

Diplomahamisítási botrányba bukhat bele Cristina Cifuentes, a madridi autonóm régió néppárti elnöke, miután helyi kormányzati szövetségese, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt hivatalosan lemondásra szólította fel hétfőn.

©

A konzervatív Néppártnak (PP) döntenie kell, hogy eltávolítja-e Cifuentest, és helyére új jelöltet javasolt, ha meg akarja tartani a kormányzást a madridi régióban - közölte Ignacio Aguado, a liberális párt helyi szóvivője.

A 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösséget a 2015-ös helyhatósági választások óta vezeti a néppárti kisebbségi kormány a liberálisok támogatásával. (Az autonóm közösségek Spanyolország legnagyobb közigazgatási régiói, 17 van belőlük, saját parlamenttel, kormánnyal rendelkeznek, ilyen például Katalónia vagy Andalúzia is)

A madridi elnök diploma-ügyét az eldiaro.es internetes lap robbantotta ki, amely cikksorozatot közölt a regionális elnök egyetemi mesterképzését övező szabálytalanságokról a János Károly király Egyetemen (URJC). A lap szerint a politikus három hónappal a hivatalos határidő lejárta után iratkozott be a 2011-2012-es tanév képzésére, az órákon, a vizsgákon egyszer sem látták diáktársai.

Valamint írt arról is, hogy néhány jegye, így például a szakdolgozatra kapott érdemjegye is utólag, két évvel később került be az elektronikus nyilvántartásba, ahol korábban az szerepelt, hogy nem nyújtotta be a munkát.

Az egyetem kezdetben kiállt az elnök mellett, és informatikai problémára hivatkozott a jegyekkel kapcsolatban, majd később mégis belső vizsgálatot indított, és az ott feltárt szabálytalanságok miatt végül az ügyészséghez fordult. Például mert a szakdolgozatot bíráló bizottság elnökeként feltüntetett tanár jelezte, nem vett részt ebben a munkában, és aláírását meghamisították az arról szóló dokumentumon.

Az ügyben egyetemi diákszervezetek is feljelentést tettek hivatali visszaélés és közokirat hamisítás miatt. Cristina Cifuentes több alkalommal is hangsúlyozta: ártatlan az ügyben, ő elvégezte az autonómiai jogi mesterképzést, elkészítette valamint megvédte a diplomamunkáját, és nem követett el szabálytalanságot vagy törvénytelenséget. Szerinte "vadászatot" indítottak ellene a politikai korrupcióval szembeni küzdelme miatt, és azt is bejelentette, hogy pert indít az eldiario.es újságírói ellen.

Az elnököt a madridi parlament rendkívüli ülésen hallgatta meg az ügyben az ellenzék kezdeményezésére, ám érveit és a bemutatott dokumentumokat nem tartották meggyőzőnek, így a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtott be vele szembe.

Ahhoz, hogy Cifuentest leváltsák a madridi kormány éléről a bizalmi szavazáson az Állampolgárok pártnak is támogatni kell menesztését, de egyelőre ők elzárkóznak ettől. Az ügyben érintett egyetem diákjai hétfő délutánra tiltakozó tüntetést hirdettek az intézmény mindkét kampuszán.

Óriási plágiumbotrány robbant ki, szégyenkezhet az oktatási minisztérium Montenegróban

A horvát tanterv másolatát adták át sajátként a montenegrói oktatási minisztérium egyik munkacsoportjának tagjai, ezért távozniuk kellett posztjukról - jelentette a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG). A munkacsoport az általános iskolai testnevelésórákra vonatkozó részt másolta át a szomszédos országtól. A horvát oktatási reformot Zágráb még nem léptette életbe, a módosításokon körülbelül ötszáz szakértő dolgozott.