szerző:
Eduline

Januártól a felmondott hiteleket negyedévente kötelesek átadni az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek, a felmondás és az átadás közötti időben a Diákhitel Központ még részletfizetést engedélyezhet nem fizető ügyfélnek.

©

Az eddig érvényben levő, 2012-ben hozott jogszabály alapján rögtön a NAV-hoz kerültek a problémás ügyfelek, az adóhatáságnak kellett behajtania a tartozást. A mostani rendelet ahhoz nem nyúlt hozzá, hogy a Diákhitel Központ mikor köteles felmondani a szerződést, és hogy ilyenkor a hitel egy összegben jár vissza (elvileg, de a konkrét esetekben havi részletekben történő törlesztést is szoktak engedélyezni). Azonnali felmondási ok egyebek mellett az, ha a felvevő több mint egy évnyi törlesztő-részlettel tartozik, jogosulatlanul vette fel a hitelt vagy súlyos szerződésszegést követett el - írja az Index.

Így trükközhetnek az egyetemisták a diákhitellel: befektetésnek sem rossz?

A diákhitel I. keretében fölvett összeget a legjobban lakás-takarékpénztárban lehet fialtatni - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője a szombati Magyar Nemzetben. Egy családban több ember is köthet lakáskasszás szerződést, minimálisan négy évre, havi 20 ezer forintos vállalás mellett, ami három szerződés esetében 60 ezer forint befizetését jelenti.

Januártól azonban a szervezet köteles lesz a felmondott hiteleket negyedévente az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek átadni, a felmondás és az átadás közötti időben a Diákhitel Központ még részletfizetést engedélyezhet nem fizető ügyfélnek.

A hitel árát a rendelet szerint az MKK és a Diákhitel Központ közösen alakítják ki, majd amelyet aktuárius (biztosítási matematikus) felülvizsgálja. Miután az MKK megvette a felmondott hitelt, behajtásra átadja azt az állami adó- és vámhatóságnak.

Jó hír az egyetemistáknak: eltörlik a diákhitel 2 kamatát

Nulla százalékra csökken a felsőoktatási hallgatók számára elérhető diákhitel2 kamata - döntött a kormány, közölte közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója - írja a Pénzcentrum.