szerző:
Eduline

Jövőre még nem változik a felvételi, 2020-tól viszont a diákoknak nem lesz lehetősége állami helyekre jelentkezni.

©

A hétfői hattérbeszélgetésen Pavlik Lívia kancellár többek között elmondta, hogy ugyanannyi diáknak akarnak tandíjmentes helyet biztosítani, mint eddig. A Budapesti Corvinus Egyetem 2019 július elsején kerül alapítványi fenntartásba, de 2019-ben – akár a keresztféléves, akár a normál eljárásban – felvételizők továbbra is állami ösztöndíjas és önköltséges helyekre adhatják be a jelentkezésüket, a keretszámokban sem lesz változás. Azonban a felvételi 2020-tól megváltozik.

Habár 2020-tól is a hagyományos felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni a Corvinusra, a diákoknak nem lesz lehetősége állami helyekre jelentkezni, hiszen az egyetem alapítványi fentartásba kerül. Azonban jön a Corvinus-ösztöndíj.

A 2020-ban bevezetendő ösztöndíj azonos nagyságrendben, kiválósági alapon jár majd a jelentkező hallgatóknak. De a beszélgetésen az is elhangzott, hogy az egyetem szociális alapon járó ösztöndíjakat is kínál majd. 

Pavlik Lívia korábban elmondta: az átalakítást a hazai és nemzetközi versenyképesség növelése teszi szükségessé. Ugyanis az eddigi, államháztartáshoz igazodó, rövidtávú finanszírozás a gátja annak, hogy egy egyetem betöltse valódi szerepét, a többi között helyt álljon a tudományos kutatás, a vállalati kapcsolatok területén, vagyis a társadalom motorjává váljon.

Mi lesz a Corvinus hallgatóival, ha átalakul az egyetem működése?

Mit érzékelnek majd a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi hallgatói az intézményt érintő változásokból? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Idén kezdtem el a Corvinus egyik BSc-szakját. Ha jövőre már nem állami egyetem lesz a BCE, az befolyásolja bármiben is az én képzésemet? Hivatalosan Corvinus-ösztöndíjas leszek? „A Corvinus megújulási folyamata semmilyen módon nem érinti a jelenlegi hallgatóságot.