szerző:
Eduline

Milyen feltételek vonatkoznak az állami ösztöndíjas képzésekre, mi a diploma megszerzésének legutolsó határideje? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Állami ösztöndíjas alapképzésben tanulok, úgy néz ki, hogy nem fogom tudni befejezni hat félév alatt. Mennyi időm van még megszerezni a diplomát?

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési és kimeneti követelmények szerinti képzési idő másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük, melybe nem számítanak bele a passzív félévek - írja az Oktatási Hivatal.Tehát ha egy hároméves (6 féléves) képzésre vettek fel titeket, akkor 9 félév, vagyis 4 és fél év alatt kell megszereznetek az okleveleteket. 


Az oklevélszerzés határideje (attól függően, hogy tavaszi vagy őszi szemeszterre esik) március 31., illetve augusztus 31. lehet. Amennyiben határidőig ez nem történik meg, visszafizetési kötelezettségetek keletkezik.

Illetve az oklevélszerzési határidő felfüggeszthető maximum 2 évre, a lejáratot megelőző 1 éven belül benyújtott kérelemmel a felnőttképzésben folytatott nyelvi tanulmányokra tekintettel vagy külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokra tekintettel.

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését

Ha nem szereztétek meg időben a diplomátokat, vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj felét. Pár lehetőség azonban van, hogy ezt kikerüljétek. Mutatjuk a listát. Alapvetően fontos tudni, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük. Ebbe az időtartamba a passzív félévek nem számítanak bele.