szerző:
Eduline

A kormány Európai Bizottságnak címzett válaszlevele szerint a lex CEU jó, és nem hajlandók változtatni rajta.

©

A levél tartalmáról a hvg.hu szerzett tudomást. E szerint a kormány álláspontja az, hogy nem sérti a törvény a szolgáltatásnyújtás szabadságát, ezért ezért nem módosítják a törvényt.

Az EB április végén figyelmeztette Magyarországot, erre kellett 30 napon belül reagálnia a kormánynak. Ennek az utolsó napon tettek eleget. A levél szerint a kormány csak ezzel a törvénnyel látja bizotsítottnak, hogy az országban ne adjanak ki kamudiplomákat.

A lex CEU-ról minden hírt megtalálsz ezen az oldalon.

A kötelezettségszegési eljárásnek ez volt az első szakasza, a következő az lesz, hogy az EB megvizsgálja, a válasz alapján szükséges-e a törvény módosítása. Ha szükségesnek látják, akkor erre szólítják fel a kormányt, amelynek két hónapja lesz korrigálni. Ha nem teszik meg, akkor az Európai Bíróságra kerül az ügy.

A bizottság szerint túlzott korlátozásnak számít, hogy meg akarják szabni, mi lehet az egyetem neve, illetve hogy csak akkor végezhet külföldön is oktatási tevékenységet, ha az anyaországában is végez hasonlót. A törvény jelenlegi formájában  minden bizonnyal a CEU budapesti működésének végét jelenti, mert a feltételek az amerikai diploma kiadásához aligha teljesíthetők, főleg év végéig.