szerző:
Eduline

Orbán Viktor nehezen értelmezhető szombat esti bejelentése - a kormány eltörli a keretszámok rendszerét - után tovább folytatódnak a diáktüntetések Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban. Íme, a lista.

Hétfő délutánra a Humán Platform szervez tüntetést az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete elé - a demonstráció ötkor kezdődik, részt vesz rajta többek között a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. "Az állampolgári alapszükségletek ellátása 2012 decemberére Magyarországon végveszélybe került. Hazánkban ma széles tömegek élnek alapvető bizonytalanságban: nem tudják, milyen iskolákba járhatnak majd gyermekeik, és hogy lesznek-e ott megbecsült tanárok, akik használható tudást adhatnak át nekik" - írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

Szerdán a Margit hídról fognak rózsákat dobni a Dunába a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozó diákok. A "Télirózsás forradalom" elnevezésű esemény Facebook-oldalán eddig 2500-an jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción, amelyhez eddig huszonnyolc középiskola csatlakozott.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a tervek szerint szintén szerdán tiltakozik a felsőoktatást érintő intézkedések ellen: a kormányüléssel egy időben, 9 órától kezdenek ülősztrájkba a parlament főbejáratával szemben.

Tüntetnek a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemen

„Mik a céljaink? Mit akarunk elérni? Hogyan tesszük? Milyen alternatíváink vannak, ha kint az utcán nem reagálnak? Hogyan tudunk hosszútávon változást elérni?” – ezekre a kérdésekre szeretnének választ kapni azok a hallgatók és középiskolások, akik keddre szerveznek fórumot és tüntetést a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának aulájába. Facebook-oldalukon további részleteket nem közölnek.

A szegedi diákok látványos flashmobot szerveznek. A „Ne legyünk lufifejűek” elnevezésű esemény Facebook-oldala szerint a tiltakozók jövő hét szerdán, délután 3 órakor találkoznak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ bejárata előtt, ahonnan a Dóm tér, a Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút érintésével a megyeházához vonulnak. „Lufikkal érdemes érkezni, hogy legyen mit kidurrantani. Mutassuk meg ezzel is: nem leszünk üresfejűek” – írják.

A debreceni hallgatók és középiskolások kedden vonulnak utcára: a menet az egyetem főépületétől indul este fél hétkor, ahonnan az Egyetem sugárúton át a Kossuth térig sétálnak az úttesten, rendőri biztosítással. 

Jövő heti tüntetések (az ikonokra kattintva láthatjátok a helyszínt és az időpontot)

A középiskolások is tiltakoznak

Nyíregyházán szerdára szerveznek megmozdulást a diákok: tíz középiskolai tanulói létrehozták a Felelős Diákok Szövetsége nevű csoportot, a december 19-i békés demonstráció az iskoláktól indul, a résztvevők a Hősök terén találkoznak. Szentesen kedden tiltakoznak a kormány intézkedései ellen, délután fél háromkor, a Kossuth téren gyűlnek össze azok a diákok, tanárok és szülők, akik elégedetlenek a felsőoktatást érintő döntésekkel.

A szegedi középiskolások kedd délután tüntetnek, Facebook-oldaluk szerint eddig négy középiskola diákjai csatlakoztak az eseményhez. "Mivel az iskolavezetés nem engedélyezte az ülősztrájkot, azért harcba hívunk minden középiskolást egy közös demonstrációra! Ehhez nem kell az iskola engedélye, mivel nem iskolaidőben tartanánk! Közös ügy, közös érdek!" - írták a szervezők.