szerző:
Eduline

Nyilvánosságra hozták a Times Higher Education (THE) 2015-ös világrangsorát. A brit szakfolyóirat listáján az angolszász intézmények taroltak: az első helyen a Harvard végzett.

A Harvard könyvtára
©

Megjelent a Times Higher Education (THE) 2015-ös felsőoktatási rangsora, amelyet akadémikusok, professzorok véleménye alapján állítottak össze. "Ez egyfajta közvélemény-kutatás, amellyel arra a kérdésre próbáltunk választ adni, hogy melyek a világ legelismertebb felsőoktatási intézményei" - hívták fel a figyelmet a lista készítői.

Ahogy 2014-ben, úgy az idén is a Harvard végzett az élen, a második helyen azonban nem a Massachusetts Institute of Technology (MIT), hanem a Cambridge-i Egyetem áll, harmadik pedig az Oxfordi Egyetem. A dobogóról idén lecsúszott az MIT és a negyedik helyet kaparintotta meg, őt követi a Stanford, ami tavaly még a harmadik helyen állt. A top 10 egyetem közé került a kaliforniai Berkeley Egyetem, a Princeton Egyetem, a Yale, a California Institute of Technology (Caltech) és a Columbia.

©

A Times Higher Education százas listáján majdnem minden második egyetem amerikai: az Egyesült Államokból 43, az Egyesült Királyságból 12, Németországból pedig 6 egyetem jutott a száz legjobb közé. Magyar felsőoktatási intézmény nincs a rangsorban. A teljes listát itt olvashatjátok.

A többi THE-rangsor

Októberben hozta nyilvánosságra a Times Higher Education a kutatók tudományos tevékenysége, az oktatási-tanulmányi teljesítmény, az innovációs eredmények és a nemzetközi vonzerő alapján összeállított világrangsort, amelynek az élén a California Institute of Technology, a Harvard és az Oxford áll. A rangsorról itt olvashattok.

Erre a listára magyar egyetem nem került fel, a társadalomtudományi képzéseket rangsoroló tematikus listán azonban a Közép-európai Egyetem (Central European University) a 91. helyet szerezte meg. A Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb rangsorára viszont négy magyar egyetem is felkerült: erről itt olvashattok, a tematikus listákat pedig - amelyeken szintén szerepelnek magyar intézmények - itt nézhetitek meg.