szerző:
Eduline

Ismét összeállította a feltörekvő és a BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) egyetemeinek kétszázas rangsorát a Times Higher Education. A listára 6 magyar egyetem is felkerült.

©

Harmadszorra hozta nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) a feltörekvő országok legjobb egyetemeinek rangsorát. Míg tavaly három magyar egyetem képviseltette magát, a brit szakfolyóirat 2015/2016-os listájára hat magyar egyetem is felkerült: a Semmelweis Egyetem, ami a 64., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 112., a Szegedi Tudományegyetem a 136., a Pécsi Tudományegyetem a 137., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 149., a Debreceni Egyetem pedig a 150. helyen végzett.

A lista összeállításakor ugyanazokat a szempontokat használták, mint az összesített világrangsornál: figyelembe vették a tanulási környezet és a kutatás minőségét, az intézményhez köthető publikációk idézésének számát, a piaci bevételt, illetve a külföldi oktatók, hallgatók, a publikációkban közreműködő társszerzők számát.

 

A listát a tavalyi évhez hasonlóan a Pekingi Egyetem vezeti, a második a szintén kínai Tsinghua University, a harmadik a Moszkvai Állami Egyetem. Az első tíz helyre öt kínai, két dél-afrikai, egy-egy brazil, tajvani és orosz intézmény került be.

A THE 2015/2016-os összesített világrangsorán is hat magyar egyetem szerepel. A listáról, amelyet a California Institute of Technology (Caltech), az Oxford és a Stanford vezet, itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!