szerző:
Eduline

A szorgalmi időszak hajrájában egyre több a beadandó, és a szakdolgozatok leadási határideje is vészesen közeleg: íme néhány számtech tipp, amivel felgyorsíthatjátok a munkátokat.

©

A Szeretlek Magyarország összegyűjtött húsz olyan billentyűkombinációt, amelynek nagy hasznát vehetitek, ha beadandót vagy szakdolgozatot írtok, sőt, akár Facebookozás közben is.

Windows 7 alatt a Windows gomb és az L betű megnyomásával gyorsan kijelentkezhettek, de az elindított programjaitok továbbra is futnak, ezután pedig a jelszavatok beírásával "ébreszthetitek fel" a gépeteket. Tökéletes, ha könyvtárban tanultok és gyorsan elszaladnátok egy könyvért, de nem akarjátok otthagyni a gépeteket úgy, hogy be vagytok jelentkezve.

Ha már az olvasásnál tartunk, használjátok bátran a Windows gombot és a plusz-mínusz billengyűket arra az esetre, ha nagyítanátok, illetve kicsinyítenétek az olvasott szöveg betűméretét, ha pedig a megnyitott ablakok között váltanátok, nyomjátok meg az Alt-ot és a Tab-ot.

A másolásra és beillesztésre szolgáló Ctrl+C-t és a Ctrl+V-t valószínűleg nem kell bemutatni, a Ctrl+X-szel viszont kivághatjátok a kijelölt részt, ami ezzel a vágólapra kerül. Beadandó vagy szakdolgozat írása közben óhatatlanul előfordul az is, hogy véletlenül kitöröltök valamit, ilyenkor jól jön a visszavonás (Ctrl+Z), ha pedig valamit többször meg kell ismételnetek, akkor az újra végrehajtás (Ctrl+Y).

A teljes szöveget kijelölhetitek a Ctrl+A billentyűparanccsal, a kereséshez használjátok a Ctrl+F parancsot, a mentéshez a Ctrl+S parancsot, a nyomtatáshoz pedig a Ctrl+P billentyűkombinációt. Ha kijelöltök egy szövegrészt, a Ctrl+B billentyűkkel félkövérré, a Ctrl+I-vel dőltté alakíthatjátok, a Ctrl+U-val pedig aláhúzhatjátok. Természetesen ezek a trükkük Mac gépeken is működnek, ilyenkor a Ctrl helyett használjátok a Command billentyűt. Négy számtech tipp az egyetemi évek átvészeléséhez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!