szerző:
Eduline

Kik vehetik fel az új diákhitelt?

©

Kik vehetik fel az új diákhitelt?

Azok, akik részben vagy egészben maguk állják a költségtérítésüket, vagyis részösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként tanulnak. Az állami ösztöndíjasok létszámáról készített táblázatot - intézményekre és képzési területekre lebontva - itt nézhetitek meg.

Mekkora összeget lehet igényelni?

A Diákhitel 2 teljes egészében fedezi a tanulmányaitok költségét. Nincs felső határa, mindig az adott képzés önköltségétől függ, amelyet az egyetemek, főiskolák határoztak meg.

Kik vehetik fel a "régi diákhitelt"?

A Diákhitel 1-et minden hallgató felveheti, függetlenül attól, hogy fizet-e a képzésért. Fontos változás viszont, hogy szeptembertől évi 500 ezer forintot is lehet igényelni - az eddigi felső határ 400 ezer forint volt.

Kinek a számlájára érkezik a diákhitel?

A Diákhitel 1 szabad felhasználású hitel, vagyis bármire költhetitek, ezért a bankszámlátokra érkezik. A Diákhitel 2-ből azonban kizárólag a tanulmányaitokat lehet finanszírozni, ezért az összeget közvetlenül az egyetem vagy főiskola kapja meg.

Mikor kell elkezdeni a Diákhitel 2 törlesztését?

A Diákhitel 2 visszafizetését legkésőbb 35 éves korban kell elkezdeni (a Diákhitel 1-nél ez a határ 40 év), és akár az aktív éveitek végéig folyamatosan törleszthettek. Míg a Diákhitel 1 esetében a jövedelem maximum hat százaléka lehet a törlesztőrészlet, a Diákhitel 2-nél ez legfeljebb négy százalék lesz. A kamata kétszázalékos, a fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie (a Diákhitel 1 kamata jelenleg 8 százalék).

A Diákhitel 1-et és 2-t egyszerre is fel lehet venni?

Igen, a szabad felhasználású diákhitelt akkor is felvehetitek, ha Diákhitel 2-t is igényeltek.