szerző:
eduline/mti

2010-ben 420 rezidens kezdte meg a szakképzést a kórházakban, 2015-ben már 917 fiatal vesz részt a betegellátásban. Az államtitkár szerint sikeres a fiatalok itthontartása, amit azonban kitekert adatokkal magyaráz, a kép árnyaltabb.

©

Az orvos utánpótlás megduplázódása nagyrészt a Rezidens Támogatási Programnak köszönhető, melyre 5 milliárd forintot fordítottak 2011 óta - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Az államtitkár szerint a program nagyban hozzájárult a fiatal orvos-elvándorlás mértékének folyamatos csökkenéséhez.

Az államtitkár szerint a kormány elkötelezett a rezidensek támogatása és itthon tartása mellett. Ezt bizonyítja az említett, 2011-ben elindított Rezidens Támogatási Program, amely jelenleg öt ösztöndíj-típust tartalmaz, ezek nettó 100, 150, illetve 200 ezer forint többletjövedelmet biztosít a résztvevőknek.

Rétvári úgy véli, hogy a rezidensek érdekében tett intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 óta évről évre egyre kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni. Míg 2010-ben 845 magyar állampolgárságú orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást, addig ez a szám 2015-re 492-re csökkent. Jól látható, hogy tendenciaszerűen nőtt az itthon dolgozó pályakezdő orvosok száma, és közel hasonló mértékben csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást kérők száma. - mutatott rá Rétvári Bence.

A Rezidens Támogatási Program lényege, hogy magasabb jövedelemre tehet szert az a diplomázó orvostanhallgató, aki vállalja, hogy a rezidensi évei után is Magyarországon marad. Bár ez valóban mérsékelhette az orvoselvándorlás hatását, közben a nagy tapasztalattal bíró szakemberek továbbra is elhagyják az országot a nyugati magasabb jövedelemért. Az államtitkár által kiemelt adatok viszont torzítóak, ugyanis 2009-ben járt le az uniós munkavállalási moratórium, azaz ekkor nyílt meg a lehetőség a nagyszámú külföldi munkavállalásra, a 2010-es magas szám az elvándorlás felfutásával magyarázható.

A szakorvosjelöltek számára elérhető Markusovszky ösztöndíj és a szakgyógyszerész jelöltek számára kiírt Than Károly ösztöndíj havi 100 ezer forint, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek számára meghirdetett Gábor Aurél ösztöndíj, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakorvosjelölteket célzó Méhes Károly ösztöndíj havi 200 ezer forint pluszjövedelmet jelent a fiatal pályakezdők számára. Az idén első alkalommal hirdettük meg a rezidensek hiányszakmás ösztöndíját, melynek keretében havonta nettó 150 ezer forint nyerhető el - mondta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a kormány a rezidensek átfogó ösztöndíjrendszerére eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított. Az ösztöndíjakat eddig közel 3500 fiatal orvos vette igénybe. A szakképzésbe belépők száma évek óta növekvő tendenciát mutat, a program decemberi meghirdetése után minden eddiginél több, 917 sikeres pályázó felelt meg a feltételeknek. Ez a szám több mint kétszerese a kormányváltás évében tapasztaltnak.