szerző:
Eduline

"A keretszám-szabályozási rendszert el kell törölni" - mondta Orbán Viktor Facebookon közzétett videójában.

"A keretszám-szabályozási rendszert el kell törölni" - mondta Orbán Viktor Facebookon közzétett videójában.

"Világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket - ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, no, az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak" - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt lehetségesnek tartja, a szakminiszter pedig egy ilyen előterjesztést készít a kormány jövő szerdai ülésére.

Szombat délután Orbán Viktor egy budapesti szórakozóhelyen konzultált diákokkal a felsőoktatás helyzetéről. A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére azt közölte: Orbán Viktor diákok meghívásának tett eleget, konzultált velük. Ennek során a fiatalok elmondták véleményüket a felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hírre úgy reagált: a HÖOK mint a magyar egyetemisták és főiskolások törvényben is nevesített, demokratikus képviseletére jogosult szerv nem kapott meghívást a mai megbeszélésre, és tudomásunk szerint azokat a civil szervezeteket sem hívták meg, akik eddig a témában felléptek. A hír semmi mást nem jelent számunkra, minthogy a Kormány nem ismeri el a hivatalos képviseletet, sem a civil szférát, hanem saját maga verbuválja már a közönséget és a tárgyalópartnereket is a konzultációira.

A Hallgatói Hálózat is reagált a bejelentésre: "Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnáljuk, hogy Hoffmann Rózsához hasonlóan nem érti, miről beszélnek a diákok. A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a facebookon. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el".

"Csak tippelni tudunk, hogy milyen csomaggal áll elő szerdán a kormány, de mivel eddig sem hihettünk a saját ígéreteivel szembeforduló vezetésnek, folytatjuk küzdelmünket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjáért. Ez a hat pont egyértelmű üzenet a kizárólag káoszt felmutatni képes kormánynak, Orbán kiszámíthatatlan következményekkel járó bejelentése viszont nem ad garanciát ezek teljesülésére" - írták.