szerző:
Eduline

Egy betegségre hivatkozva kérvényezte, hogy úgy is adják ki a diplomáját, hogy nincs nyelvvizsgája. A gond, hogy az ő betegségére ezt nem kaphatná meg,

©

A felsőoktatási törvény számos fogyatékosság és betegség esetén engedményeket adhat a diplomához szükséges kötelező középfokú nyelvvizsga letétele alól. Egy hallgató erre hivatkozva nyújtott be kérelmet Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja felé, melyben az Index szerint az alábbi indokokat nevezte meg a felmentésért:

  • van az említett betegsége,
  • teljesítette minden vizsgakötelezettségét,
  • dolgozik és gyereket nevel,
  • letette az intézményi belső, nem akkreditált nyelvvizsgát, az IKI-t.

A probléma, hogy a felsőoktatási törvény nem, csak egy adórendelet említi olyan betegségek között, amit figyelembe kell venni és kedvezmény vagy méltányosság adható ez alapján - a betegséget személyiségi jogokra hivatkozva nem tette közzé a portál. A kérelmét mégis elfogadták, de hogyan?

Az eset kiemelkedő eleme, hogy a méltányosságot elnyerő hallgató Tóth Péter hivatalának vezetőjének lánya.

Az egyetem a portál megkeresésére némileg megdöbbent, ugyanis csak úgy kerülhetett ki ilyen adat, ha valaki nem tartotta be a hallgatók személyes adatainak kezelésére vonatkozó előírásokat. Másodsorban közölték, hogy a méltányosságot a hallgató betegsége alapján gyakorolták, bár nem nevezték meg pontosan, hogy milyen szabály alapján. Annyit tettek hozzá, hogy "ilyen egyéni döntési eset nagyon ritkán fordul elő".

Mivel az egyetem méltányossági jogkörrel ruházza fel a dékánokat, így az Index által megkérdezett jogi szakértő szerint nem biztos, hogy törvénytelen volt az eset, hiszen a méltányosság lényege az egyéni helyzetekkel, problémákkal kapcsolatos.

A történetben nem kihagyható szál, hogy Török Márk - aki a cikket író Rovó Attilának adott interjút - még a nyáron egy kísértetiesen hasonló történettel hozakodott elő visszatámadásként, mikor a túlkoros EHÖK-elnököt távozásra szólította fel 12 szegedi dékán, mert az előírtaknál régebb óta vezeti a hallgatói önkormányzatot. Hogy hallgatói személyes adatok hogyan kerülhetnek ki a sajtóhoz, azt az olvasó fantáziájára bízzuk.