szerző:
Eduline

Az ELTE-t leszámítvan nem került magyar egyetem a top 500-ba.

©

Évek óta csökkenő tendenciát mutat legnagyobb egyetemeink átlagos teljesítménye a világranglistákon. A Center of World University Rankings korábban sem a szívünknek kedves adatokat mutatta, de idén figyelmeztető jel lehet, hogy a legjobbnak számító ELTE is tovább folytatta a zuhanását a rangsorban, a többiek nagyjából stagnálnak a korábbi eredményükhöz képest, ami amúgy sem túl rózsás - derül ki a 24.hu írásából.

A CWUR listája olyan egyszerű adatok mér, mint a tudományos publikációk száma, az egyetem nemzetközi elismeréseinek száma, valamint a végzettek elhelyezkedési statisztikái, de számos más adat is hozzájárult az eredményhez. Figyelmeztető, hogy az ELTE az egyetlen intézmény, amely romló eredményével még befért a legjobb 500 közé (488. hely).

A portál emlékeztet, hogy Palkovics László államtitkár 2013-ban még azt mondta, hogy

Felelőtlenség lenne kizárólag egy vagy két hazai egyetem TOP 200-ba való bekerülésére koncentrálni, hiszen ez a felsőoktatás fejlesztését célzó források nagy részét lekötné.

A terv azonban nem változott, továbbra is arra várunk, hogy minden egyetem meginduljon a listán, és egyenletes fejlődő pályára álljon. Ehhez azonban nem biztos, hogy a beígért közel 240 milliárd forintos jövő évi állami finanszírozás önmagában elegendő.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!