szerző:
Eduline

Maradhat a felsőoktatási hallgatók röghöz kötése, az unió nem indít ez ellen eljárást, miután enyhültek a szabályok -...

©

Maradhat a felsőoktatási hallgatók röghöz kötése, az unió nem indít ez ellen eljárást, miután enyhültek a szabályok - írja a Népszabadság. Milyen nyilatkozatot kell aláírniuk az elsős egyetemistáknak? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Nem indít kötelezettségszegési eljárást az Európai Unió Magyarországgal szemben a hallgatói szerződések miatt. Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos azt nyilatkozta: lezárul a kötelezettségszegési eljárás előszobájának tekintett „pilot” eljárás.

Andor László elmondta: a vizsgálódás kezdete óta több körben változott a magyar jogszabály, illetve gyakorlat, és ez vezetett ahhoz, hogy az Európai Bizottság lezárja az eljárást. Mint mondta, egy-másfél évvel ezelőtt nagyon sok panasz érkezett a bizottsághoz is, de miután több lépésben enyhült a szabályozás, a panaszok megszűntek.

Andor László hozzátette, figyelemmel kísérik, változik-e akár a végrehajtás tekintetében bármiféle jogszabály, és milyen lesz a szabályozás tényleges hatása. A mostani állás szerint viszonylag későn (20 éves távlatban) érvényesül a kényszerítő és korlátozó hatása a szabályozásnak, ami a kiinduláskor még aggályos volt, mert az ennél szigorúbb elvárás a szabad munkavállalást korlátozta az unióban. A magyar EU-biztos úgy értékelte: az, hogy a bizottság határozottan jelezte aggályait a magyar kormánynak, segített abban – a hazai tiltakozás mellett –, hogy az enyhítés megtörténjen.