szerző:
Eduline

Bukovics István azzal vált hírhedtté, hogy a Szovjetunióban szerzett kandidátusi fokozatát titkosították, valamint a kiskapukat kihasználva lett egyetemi tanár. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ez nem volt gond, évekig tartották vezető pozícióban.

©

A Közigazgatástudományi Doktori Iskola élén Prof. Dr. Kiss György váltotta Bukovics Istvánt 2016 novemberében - tudta meg az Eduline. A nyugalmazott tűzoltó tábornok kitölthette hivatali idejét, aki 2014 óta kínos alakja volt a hazai felsőoktatásnak, mely szakmai életútjából fakadt.

Bukovics 1980-ban szerzett diplomát a moszkvai Tűzoltó Mérnökképző Műszaki Főiskolán (Viszsaja inzsinyernaja pozsarno-tyehnicseszkaja skola), majd 1984-ben ugyanitt szerzett műszaki tudományok kandidátusa fokozatot - jelent meg bő két éve az Átlátszó Oktatáson. Ezt követően Magyarországon honosította egyszerűsített eljárásban a doktori dolgozatát és a megszerzett fokozatot, azonban a Belügyminisztérium azonnal elrendelte annak titkosítását 30 évre.

Bukovics ezalatt a Katasztrófavédelemnél dolgozott, ahol országos főparancsnoki pozícióig jutott, valamint az első Orbán-kormány idején Pintér Sándor belügyminiszter főtanácsadója is volt. Később a Wesley János Lelkészképző Főiskola óraadó tanára lett, ahol ködös életpályája folytatódott. Bár teológiai témájú tanulmányai csak később készültek, az intézmény felterjesztette egyetemi tanári fokozatra Bukovicsot. Mivel teológiai tudományterületen mentesülnek a felterjesztettek az ellenőrzés alól, így Bukovics akadály nélkül kaphatta meg.

Később a belügyi vonalon sokak által ismert Bukovics a frissen megszervezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója lett, ahol rövid időn belül a Közigazgatástudományi Doktori Iskola vezetője lett. Az egykori cikk kapcsán az egyetem tagadta, hogy nem ellenőrizték Bukovics pályafutását, mindent rendben találtak. Mindezt annak ellenére, hogy a doktoriját is be kellett mutatnia, ami viszont "szigorúan bizalmas" titkosítással volt még akkor ellátva a BM által. Az NKE a cikkek hatására úgy tette közzé a doktorit a saját honlapján, hogy a titkosítás még fennállt, ám a BM gyorsan felülbírálta azt, így a titkosítás napokon belül megszűnt. Minősített adattal való visszaélés miatt senkivel szemben sem indult eljárás.

Értesüléseink szerint Bukovics Istvánt az összes pozíciójából leváltották, pusztám oktatói állását tarthatta meg, mára mellőzött alakja lett az egyetemnek.

Rejtélyesen lett egyetemi tanár Vidnyánszky Attila

A köztársasági elnök július 10-én nyilvánította egyetemi tanárrá a Nemzeti Színház igazgatóját, ám problémás lehet a szakmai életútja. A köztársasági elnök által átadott egyetemi tanári cím az egyik legmagasabb tudományos elismerés hazánkban, jelentős oktatási és kutatási tevékenységgel, valamint doktori címmel kell rendelkeznie a többségnek.