szerző:
MTI

Hamarosan indulhat a külföldi egyetemekkel közös Viewfinder elnevezésű operatőrképzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.

©

A közlemény szerint döntés született a forgatókönyvíró mesterképzési szak, valamint a Puppetry nemzetközi bábos mesterképzési szak létesítéséről is, utóbbi még miniszteri engedélyezésre vár.

Az egyetemen immáron ötödik éve működik a portugál és belga egyetemekkel közös DocNomads elnevezésű dokumentumfilm-rendező képzés. Jelenleg is folyamatban van az új egyetemi épületegyüttes helyének keresése. Az épületegyüttesre vonatkozó tervpályázat kiírásra kész állapotban van, a volt BM Központi Kórház és Intézményei területét mint a legjobb jelenleg ismert lehetőséget alapul véve.

2017 elején öt művészeti egyetem összefogásával jött létre az UNI-V-ARTS Konzorcium, amelynek részeként az SZFE 234 millió forint támogatást nyert el az európai uniós EFOP-pályázati keretből. A többéves projektben oktatásmódszertani kutatások és eszközbeszerzések szerepelnek, a fő célkitűzés jobb lehetőséget teremteni a tanulói és művészi képességek kibontakoztatása a közoktatási intézményekben.

Mint írják, idén az SZFE képzéseire a túljelentkezések aránya több képzési területen is csaknem ötvenszeres volt, a legnagyobb érdeklődés idén is a színművész szak (582 felvételiző 13 helyre), valamint a film- és televíziórendezés szak (317 felvételiző 6 helyre) iránt volt. Az egyetem Színházművészeti Intézetében az idei évadban 23 bemutató és összesen 350 előadás született, amit 16 ezer néző tekintett meg. Az előadások több jelentős hazai és külföldi fesztiválra is meghívást kaptak. Szintén sikeres tanévet zárt a Film- és Médiaintézet, amelynek diákjai és oktatói is számos magyar és nemzetközi díjat nyertek el alkotásaikkal - olvasható a közleményben.