szerző:
Eduline

Minden negyedik magyar fiatal tervezi a külföldi továbbtanulást, évente több ezren keresik a számukra legmegfelelőbb brit, osztrák, német, dán vagy akár amerikai egyetemeket. Számos helyen közeleg a jelentkezési időszak, ezért már ősszel sokaknak döntést kell hozniuk: menjek vagy maradjak?

Nagy Britannia

Vélhetően a 2017 szeptemberében induló képzéseknél lesz az utolsó jelentkezési időszak, amely még az eddig megszokott rendszerben biztosítja a magyar hallgatók számára is a jelentkezés feltételeit. A britek várható kilépése az EU-ból mindent felboríthat, így közel sem biztos, hogy magyarok is igényelhetnek majd diákhitelt. Két jelentkezési időszak van: 2016. október 15-én zárja  Oxford és Cambrige az orvosi képzésekre a jelentkezéseket, emellett az általános felvételi eljárás január 15-én zárul. A jelentkezést koordináló UCLA-ba (a brit Felvi) kell jelentkezni, amely egész évben nyitott, viszont a jelentkezést ezen belül le kell zárnod az adott határidőig.

Ausztria

A legnagyobb létszámú magyar hallgatói bázis Ausztriában tanul, ahol német és angol nyelvű képzésekből válogathattok. Az általános felvételi jelentkezést június 15-ig kell előkészítsétek, ekkor indul a hivatalos felvételi időszak, amely szeptember első hetében zárul. A legnépszerűbb bécsi egyetemre már március 1-től jelentkezhettek az egyetem saját rendszerén, az U:SPACE-en keresztül.

A Bécsi Egyetem épülete.
©

Németország

Ausztria mellett Németország is népszerű választás a magyar hallgatók körében, ugyanis ott is számos ingyenes képzést találhattok uniós állampolgárként. A jelentkezéseteket minden év január 14-ig kell elküldenetek, amennyiben a nyári félévben szeretnétek megkezdeni a tanulmányotokat. Ez márciustól szeptemberig tartó képzést jelent, egyetemenként változó, hogy pontosan mikor zárul a félév. Amennyiben a téli félévre (szeptember-március) jelentkezel, a folyamatot július 15. előtt kell lezárnod.

Amerikai Egyesült Államok

Az USA-ban egyetemenként eltérő, hogy pontosan mikor történik a jelentkezési időszak. Általában a felvételi időszak októbertől januárig tart. Pélául a Stanford esetében az általános jelentkezési időszak november 1-én indul (eredmény január első hetében), a Harvardon szintén van egy november 1. határidejű jelentkezési időszak, valamint egy január 1-én, utóbbi eredményéről márciusban tájékoztatják a felvételizőket. 

Stanford University
©

Az európai jelentkezési információk a Study in Europe oldaláról származnak.