szerző:
Eduline

Kiverte a biztosítékot a Hallgatói Hálózatnál az államilag nem támogatott szakok listája, amelyet csütörtök délután...

A szerda esti diáktüntetés. Az ELTE bölcsészkarán gyülekeznek a diákok
©

Kiverte a biztosítékot a Hallgatói Hálózatnál az államilag nem támogatott szakok listája, amelyet csütörtök délután hozott nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormányzati honlapon. Milyen szakok állami támogatását szünteti meg a minisztérium 2013-tól? A listát itt találjátok.

A hallgatói szervezet ELTE-BTK-s sejtje déltől tartott fórumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, a kormányzati dokumentum miatt úgy döntöttek, a többi egyetem hallgatóit is a campusra hívják, hogy együtt tiltakozzanak a gazdasági, a jogi, több társadalomtudományi és bölcsészszak állami támogatásának lenullázása ellen. "Gyertek az ELTE BTK hallgatói fórumára! MOST! Főépület, 2. emelet 252. termébe" - olvasható a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán.

A teremben korábban 25-30-an gyűltek össze, hétig szólt a teremigénylés, akkor el is hagyták. Most a lépcsőn ülve beszélgetnek arról, hogy csináljanak-e ma flashmobot. Végül úgy döntöttek, hogy szórólapozni fognak, és megafonba mondják be a diákok hat pontját a város különböző pontjain.

A Színművészetire mennének, de ott vizsgák vannak

Az eduline tudósítójának a szervezők korábban azt mondták, ha az ELTE campusára nem engedik be a facebookos felhívásra érkező egyetemistákat, akkor átvonulnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol hétfőn és kedden több százan tartottak hallgatói fórumot.

Horváth Dávid, az intézmény hallgatói önkormányzatának elnöke az eduline-nak azonban azt mondta: a Vas utcai épületben próbák és vizsgák vannak, az Ódry Színpadon pedig előadás lesz, a színpadot már be is rendezték, ezért nincs szabad terem, ahol fórumot tarthatnának a hallgatók.

Kemény hangú közleményben reagáltak a kormány bejelentésére

"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is. Balog Zoltán két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott" - olvasható a Hallgatói Hálózat közleményében.

A szervezet szerint a jogi, gazdasági és társadalomtudományi szakok diszkriminációja kirekesztő, cinikus, számító társadalompolitikát sejtet, súlyosan korlátozza a társadalmi mobilitást.