szerző:
Eduline

Bár a Magyar Közlönyben még nem hirdették ki az új felsőoktatási szakjegyzéket, az Origo információi szerint a tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés biztosan rajta van a megszüntetésre szánt szakok listáján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erről körülbelül egy hete értesítette az ELTE Természettudományi Karát. A most felvételizőknek egyelőre nem kell aggódniuk.

©

Bár még csak négy éve indult, máris bezárhatják a tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzést az ELTE-n – írta az Origo. A szak megszüntetésének hírét Palugyai István is megerősítette. Az újságíró, aki indulása óta tanít a karon, elmondta, hogy őket is meglepetésként érte a hír, és reménykednek abban, hogy még sikerül meggyőzniük a kormányt, hogy változtasson a döntésén.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi diákoknak és a most felvételizőknek nem kell aggódniuk. Az ő képzésüket akkor is befejezik, ha „bekövetkezik a legrosszabb”.

Az új felsőoktatási törvény árnyoldalai

Hiánypótló képzést is megszüntet a kormány

Újabb szak eshet áldozatául a kormány tervének

Ezeknek az egyetemeknek fájna a legjobban a kommunikáció szak megszűnése

Szakok megszüntetése: ezek a képzések is a kukába kerülhetnek?

Képek: így cikizi a kormányt a tüntető diákság

Itt a bejelentés: meghátrált a kormány

A felsőoktatási államtitkárság a hírek szerint azzal érvelt, hogy a szak tanfolyamként vagy PhD-képzésként elérhető lenne. Ez azonban számos neves oktatót elriasztana, vendégként ugyanis kiváló kutatók és kutatóintézetek, nagyvállalatok kommunikációs vezetői tartanak rendszeresen előadásokat a diákoknak.

A Tudománykommunikáció a természettudományban MSc képzést 2011-ben alapították. A szakra természettudományos alapvégzettséggel lehet jelentkezni, a legtöbb hallgató végzett biológus, geográfus vagy környezettanos. Ezen kívül műszaki, agrár-, valamint orvosi tanulmányok után is részt lehet venni a képzésen.

A képzés azért is különleges, mert ez a világszerte Science Communication néven ismert szak első kelet-közép-európai mesterfokú (MSc) képzési programja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!