szerző:
Eduline

Több szakon nehezebb lesz állami ösztöndíjas helyet szerezni, ugyanis már 41 szakon lesz központi ponthatár. A gólyáknak kompetenciatesztet kell írnia, a HÖK pedig elbúcsúzhat az önállóan szervezett gólyatáboroktól. Íme, a részletek.

©

Nincs könnyű dolguk a felvételizőknek

2015-től az eddigi 16 mellett újabb 25 szakon lesz központi ponthatár az állami ösztöndíjas képzésben: aki ezt nem éri el, csak önköltséges helyre kerülhet be. Központi ponthatár lesz többek között a magyar, a szociológia és az általános orvosi szakon is: a teljes listát itt találjátok, a részletekről pedig itt olvashattok. Fontos: a központi ponthatárok is csak minimális követelmények, az intézmények magasabb limitet is húzhatnak az állami ösztöndíjas képzésen. 

2015-ben tovább emelkedik a minimumponthatár is: az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésre felvételizőknek pedig 240 pontot kell gyűjteniük. 2015-től csak elektronikusan lehet majd jelentkezni a felvételire.

Felmérik az elsőévesek kompetenciáit

2015-től kompetenciateszttel mérnék fel, hogy kinek van szüksége felzárkóztató kurzusokra: ezekre a hallgatók legrosszabbul teljesítő harmadának kellene járnia. A tesztet az egyetemre, főiskolára való bekerüléskor, illetve a végzéskor kellene megírniuk a diákoknak: így azt is felmérhetnék, mennyit fejlődtek a képzés ideje alatt. A hamarosan a kormány elé kerülő új felsőoktatási koncepcióban szereplő ötlettől a lemorzsolódási arány 10 százalékos csökkenését várja a felsőoktatási államtitkárság. A részleteket itt olvashatjátok.

Vége a HÖK-ös gólyatáboroknak

Az elmúlt hónapokban három gólyatábori nemi erőszakról számolt be a sajtó. A botrányok is közrejátszottak abban, hogy 2015-től a hallgatói önkormányzat nem szervezhet önállóan gólyatábort, a rendezvényeknek pedig szigorú szabályoknak kell megfelelniük: az erről szóló módosítást már februárban megszavazhatja a parlament. A részleteket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!