szerző:
Eduline

Az érettségi vagy az alapszakos diploma megszerzése után külföldön tanulnátok tovább? Az eduline új cikksorozatával megismerhetitek az osztrák, a német, a brit, az amerikai és több más ország felvételi-felsőoktatási rendszerét. Hatodik rész: Írország.

A dublini Trinity College könyvtára
©

Írország jó alternatíva azok számára, akik angolul, nemzetközi szinten is elismert egyetemen szeretnének tanulni. Ha az elmúlt öt évből hármat valamelyik európai uniós tagországban töltöttétek, és először jelentkeztek az adott képzésre, nem kell tandíjat fizetnetek. Az engAme összeállítása szerint a képzések közül mindössze harminc ír nyelvű, a többi angol nyelvű.

Középfokú végzettséggel háromféle képzésre jelentkezhettek: az úgynevezett Higher Certificate szakképzést két év alatt végezhetitek el, általában üzleti, természettudományi, műszaki és mérnöki, gyakorlatorientált szakokat indítanak: további információt ezen a honlapon találtok.

Az Ordinary Bachelor degree az itthoni BA/BSc-képzésnek felel meg, és három év alatt szerezhetitek meg. Ha szeretnétek továbbmenni mesterképzésre, általában Honours Bachelor Degree-t kell szereznetek, ez egy három- vagy négyéves képzést jelent.

Hogyan jelentkezhettek?

Ha alapképzésre szeretnétek járni, a Central Application Office rendszerén keresztül kell leadnotok a jelentkezéseteket - online vagy papíron. A szeptemberben induló képzésekre február 1-ig kell jelentkeznetek: az eljárási díj 40 euró (12 ezer forint), de ha január 20-ig, online felvételiztek, csak 25 eurót (7600 forint) kell fizetnetek. A pótfelvételi május 1-ig tart, az online jelentkezésért 50 eurót (15 ezer forint), a nyomtatott lap használatáért 80 eurót (24 ezer forint) kell fizetnetek. Pótfelvételire csak bizonyos intézményekben van lehetőség - ezt érdemes ellenőrizni az adott egyetem, főiskola honlapján. A tanév szeptember közepén kezdődik, és szemeszterekre vagy trimeszterekre oszlik.

Milyen intézmények közül választhattok?

Írországban hét állami egyetem, tizenhárom műegyetem, számos tanár- és tanítóképző, illetve katonai főiskola működik. Az ország legnagyobb múltú intézménye a Dublini Egyetemhez tartozó, 1592-ben alapított Trinity College - itt tanult többek között Edmund Burke és Oscar Wilde is (nem szabad összekeverni a Cambridge-i Egyetem azonos nevű intézményével). A Trinity College Dublin a Quacquarelli Symonds 2013/14-es világrangsorában a 61. helyet szerezte meg. A University College Dublin a 139. lett, a University College Cork a 210., a Galwayben található National University of Ireland a 284., a Dublin City University pedig a 349. helyet szerezte meg.

Felvételi vizsga csak néhány művészeti és zenei képzésen van - ezeket itt találjátok -, egyébként a középiskolai eredmények alapján döntenek arról, hogy bekerültök-e. A felvételhez ugyanakkor igazolnotok kell a nyelvtudásotokat: a legtöbb intézményben elfogadják az IELTS és a Cambridge ESOL vizsgákat - ezeket Magyarországon a British Council szervezi -, illetve a TOEFL-t.

Mennyiből tudtok megélni?

Bár Írországban ingyenes a felsőoktatás, tanulási hozzájárulás (Student Service Charge) címén - az engAme összeállítása szerint - évente akár a 2250 eurót (680 ezer forint) is elkérhetnek a hallgatóktól. Ez többek között a vizsgázási költségeket és a regisztrációt foglalja magában. A megélhetésre havonta 585-1000 eurót (178-300 ezer forint) kell számolnotok.

Ösztöndíjra az adott felsőoktatási intézménynél pályázhattok, illetve érdemes megnéznetek az educationinireland.com honlapot is.

Továbbtanulás külföldön?

Cikkeinkkel megismerhetitek a külföldi felsőoktatási-felvételi rendszereket: Németország, Ausztria, Skócia, Dánia, Norvégia