szerző:
Eduline

Folytatódnak a diáktüntetések: a Hallgatói Hálózat az ELTE bölcsészkarán tart fórumot, a pécsi egyetemisták és középiskolások Facebook-kampányt indítottak, a szegedi hallgatók széngyűjtést és szabadegyetemi előadássorozatot szerveztek, az egyik miskolci gimnázium diákjai pedig péntek délelőtt tüntetnek a kormány felsőoktatási intézkedései ellen.

Budapest: hallgatói fórum az ELTE BTK-n

A Hallgatói Hálózat ELTE BTK-s csoportja január 7-re szervez országos fórumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti campusára, a szervezők szerint ugyanis nem igaz, hogy a kormány teljesítette a diákok követeléseit. "Valójában a hat pont egyikét sem hallották meg: 16 alapvető fontosságú szakon tervezik bevezetni a tandíjat, bár elindultak a tárgyalások, széleskörű és nyilvános egyeztetés továbbra sincsen, a hallgatói szerződést továbbra sem törölték el, nincsen garancia az egyetemek finanszírozására, az autonómiájuk tiszteletben tartására, szó sem esett az felsőoktatási esélyegyenlőség és a társadalmi szolidaritás kérdéséről" - írják.

A szervezők a dórumra Orbán Viktor miniszterelnököt, Balog Zoltán erőforrás-minisztert és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt is meghívják, "hogy a romkocsmák félhomálya helyett egy valódi egyetemen mondhassák el álláspontjukat".

Szeged: széngyűjtés és szabadegyetem

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a szénszünet ideje alatt szabadegyetemi előadásokat tartanak, a szervezők közleményében az áll: a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás mellett egyéb eszközökkel is rendelkeznek, elsősorban a tudomány, a szabad gondolat eszközével.

"Mert a tandíj nem tandíj – hanem költségtérítés, a forráskivonás nem forráskivonás – hanem átstrukturálás, a sztrájk pedig nem sztrájk – hanem nemsztrájk" - írják.

Szegedi diákfórum december végén
©

A rendezvényeken az Oktatói, a Hallgatói és a Szülői Hálózatok, a Miérthallgatók csapata, a Hálózat a Tanszabadságért és a Humán Platform, az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata, valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tagjai is részt vesznek.

A MiértHallgatók nevű csoport január 2-án flashmobbal kezdte az évet: a József Attila Tanulmányi és Információs Központ bejáratánál "széngyűjtést" szerveztek, így hívták fel a figyelmet arra, hogy az ország több egyetemén ma sem tartanak vizsgákat, a felsőoktatást érintő, november közepén elrendelt zárolás miatt ugyanis szénszünetet hirdettek az intézmények. A flashmobról itt nézhettek fotókat.

Pécs: Facebook-kampány és fórum

A pécsi egyetemisták és középiskolások január 8-án tartanak újabb fórumot, a csoport szerint azért van szükség az újabb megmozdulásra, mert "Orbán Viktor nem tudta megtartani ígéretét, a köz- és felsőoktatás "problémája" nem oldódott meg karácsonyra. Magától és a politikusok félrevezető kommunikációs manővereitől nem is oldódhatott meg".

Pécsi diáktüntetés decemberben. Folytatják
©

"Eljött az ideje annak, hogy megújult erővel folytassuk a munkánkat, hiszen válaszra már igen, de eredményre még nem sikerült sarkallnunk a kormányt!" - olvasható az esemény facebookos meghívójában. A szervezők szerint nem teljesültek követeléseik: az egyetemek és főiskolák élére kancellárokat nevez ki a kormány, a 2013-ban felvételizőknek is alá kell írniuk a hallgatói szerződést, és nem valósult meg a köz- és felsőoktatás átgondolt reformja sem.

A Hallgatói Hálózat pécsi csoportja nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiposztolta tizenhárom pontos követeléslistáját Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalára - a posztot több mint ötezren lájkolták, és majdnem négyszázan kommentálták.

Miskolc: középiskolai demonstráció

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai január 4-én, az intézmény tornatermében demonstrálnak. A szervezők tájékoztatása szerint a tüntetésen a felszólalók elmondják  véleményüket a kormány felsőoktatási intézkedéseiről, majd egy performansszal mutatják be, hogyan "köti meg a kezüket a kormány.