szerző:
Eduline

Az Átlátszó Oktatás megszerezte a Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezetét, rengeteg változásra lehet számítani a rektorok jogkörén át a szakok listájáig, az egyik legkomolyabb csapást az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara szenvedheti el: nagyon komoly bevételkiesést szenvedhet el az intézmény, ami veszélyezteti a kar fennmaradását.

©
Ahogy azt már mi is megírtuk, a kormány igyekszik megreformálni a felsőoktatást, a tervezet szerint pedig több szakot és képzésformát is megszüntetnének. Így a társadalomtudományi alapképzés, a nemzetközi tanulmányok szak is megszűnne.

A kormány ötévesre módosítaná a pszichológia képzési idejét is. Ez azonban szembemegy az európai trendekkel, hiszen ott pont a képzési forma kettébontása zajlott az elmúlt években.

Az ötéves képzéssel gyakorlatilag megszűnik az átjárás a külföldi egyetemekre, az Átlátszónak nyilatkozó ELTE-s forrás szerint megkérdőjeleződik a képzés nemzetközi elismertsége is, az angol nyelvű képzés is ellehetetlenül, kockázatossá válik nemzetközi akkreditációjuk.

A karon tanul az angol képzéseken résztvevő hallgatók harmada, ha a jövőben elmaradnak a külföldi jelentkezők, az akár 500 millió forintos kiesést is jelenthet forrásuk szerint, veszélybe kerülhet a kar megmaradása.

Továbbá a specializálódás esélye is csökkenhet (ezzel a képzés vonzereje is), ha államilag finanszírozott mesterképzésben nem vehetnek részt a magyar hallgatók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!