szerző:
Eduline

Elfogadta a kormány azt a törvénymódosítási javaslatot, amivel 2018-ig kapnának haladékot azok a hallgatók, akik 2005 előtt kezdték főiskolai vagy egyetemei tanulmányaikat, de még nem szereztek diplomát. Az abszolutóriumot jövő szeptemberig kéne teljesíteni.

©

A felsőoktatási államtitkárság tervezete szerint 2018. szeptember 1-jéig diplomát kéne szerezniük azoknak, akik 2005 előtt kezdték meg a tanulmányaikat, és még nem fejezték be – erre bólintott rá a kormány az Index szerint.

A tervezet szerint azon hallgatóknak, akiknek még abszolutóriumuk sincs, 2016 szeptemberéig kéne letenniük az összes vizsgát. A lap szerint a határidőket az október 20-i kormányülésen már elfogadták, és még novemberben a parlament elé kerülhetnek.

Ahog azt az Eduline is megírta, a felsőoktatási intézmények több ezer olyan hallgatót tartanak még mindig nyilván, akik 2005 előtt megkezdték tanulmányaikat, ám még mindig nem végeztek. Többségük feltehetően már nem szeretne diplomát, azonban nyilatkozott a tanulmányai lezárásáról.

A tervezet azoknak is haladékot ad, akiknek 2016-ig kellett volna szakdolgozatot benyújtani és államvizsgázni. Az abszolutórium megszerzése után ugyanis erre 5 év áll rendelkezésre. Így most nekik is 2018-ig kell ezt teljesíteni.