szerző:
MTI

Rohamrendőrség oszlatta fel az új felsőoktatási törvény ellen tüntető diákokat kedden Mianmarban, a rendőrök több tucatnyi demonstrálót őrizetbe vettek és a diákokat támogató buddhista szerzeteseket és újságírókat is bántalmazták - jelentették hírügynökségek szemtanúk közlése alapján.

Képünk csak illusztráció
©

Az ország középső részén, a Ranguntól 140 kilométerre északra fekvő Letpadan városában akkor robbant ki az összetűzés, amikor a nagyjából 200 tüntető megpróbált kitörni a rendőrök által emelt kordonok közül. Szemtanúk szerint a rendőrök botokkal ütlegelték a diákokat, és mintegy 30-100 tüntetőt őrizetbe vettek. Azok közül, akiket nem vittek be a rendőrségre, többen egy buddhista templomba menekültek, megint mások elhagyták a várost.

A demonstrálók független diákszervezetek engedélyezését és modern tananyag bevezetését követelik. Hetekkel ezelőtt Mandalaj városából indultak gyalog Rangun felé, hogy tiltakozzanak az új felsőoktatási törvény ellen, amely a kormány szerint nagyobb autonómiát biztosít az egyetemeknek, a diákok szerint azonban valójában ennek az ellenkezőjét fogja eredményezni.

A rendőrség Letpadanban egy héttel ezelőtt tartóztatta fel a tüntetőket, és csak akkor engedélyezte volna a továbbhaladásukat, ha nem skandálnak jelszavakat és hátrahagyják molinóikat. Ebbe a diákok nem mentek bele.

Az Európai Unió, amely tanácsadással és kiképzéssel segíti a helyi rendőrséget, elítélte "a békés tüntetők elleni erőszakot".

Rangunban korábban számos jelentős diáktüntetés zajlott, 1988-ban például így kezdődött a junta elleni rövid életű demokratikus felkelés, amelyet később a katonai vezetés brutálisan elfojtott.

A fél évszázadon át katonai junta által kormányzott, a demokrácia felé nyitó Mianmarban (korábbi nevén: Burma) továbbra is ritkának és egyben törvényellenesnek számítanak a tüntetések.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!