szerző:
Eduline

Több mint ezren gyűltek össze péntek este a CEU Nádor utcai épülete előtt, ahol a Momentum szervezett tüntetést – a demonstrálók így szeretnének kiállni a CEU mellett, amelynek rektora csütörtökön jelentette be: ha a kormány egy hónapon belül nem írja alá az intézmény működését biztosító megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.

©

„A tudás hatalom, ezt ők is tudják, és félnek tőle” – mondta a tüntetésen Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, aki a tavalyi, CEU melletti tüntetések egyik szervezője volt. Azt mondta, fontos megmutatni, hogy sok olyan ember él az országban, akik értékként tekintenek a CEU-ra és az ott végzett tudományos, oktatási munkára.

A CEU költözésével nemcsak a diákok, hanem Magyarország is sokat veszít – ezt már Luis Cano, a CEU volt hallgatója mondta.

©

Gönczi Gergő, az egyetem leendő hallgatója úgy fogalmazott, az oktatás nemzeti ügy, azok az országok működnek jól, ahol sokan járhatnak iskolába. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint már nem csak tanulni, hanem dolgozni is külföldre mennek az emberek. Bejelentette: november 16-én újra tüntetnek a CEU-ért.

Ha egy hónapon belül nincs aláírás, költöznek

Csütörtökön jelentette be a CEU rektora, Michael Ignatieff, hogy ha egy hónapon belül nem írja alá a kormány a megállapodást, jövő szeptembertől minden amerikai akkreditálású képzés Bécsbe költözik. A hivatalos megfogalmazás szerint "two campus university" lesznek, a már korábban beiratkozott hallgatók Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. "Ne aggódjatok, Bécsig csak 2,5 óra a vonatút" – mondta a rektor a hallgatóknak az intézményi fórumon.

„18 hónapig védelmeztük a jogunkat ahhoz, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradjunk, de nem sikerült olyan garanciákat kapnunk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságunkat” - mondta Ignatieff, hozzátéve: a lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten tartanak majd.

Az intézmény közleményében azt írta: a lex CEU benyújtása óta az egyetem azon dolgozott, hogy olyan megoldást találjon, amely biztosítja az intézmény tanszabadságát. New York állam sikeres tárgyalások során olyan megállapodástervezetet véglegesített Magyarországgal, amely lehetővé tenné, hogy a CEU megőrizze amerikai akkreditációját. A CEU teljes mértékben megfelel a magyar kormányzat által meghatározott feltételeknek.

„A CEU oktatási programokat indított partnerintézményével, a Bard College-dzsal. A megállapodástervezet értelmében a magyar hatóságok megvizsgálták ezeket a programokat, New York Állam Oktatási Hivatala pedig megerősítette a magyar hatóságok részére, hogy a CEU New York államban végzett oktatási tevékenysége tökéletesen megfelel a megállapodástervezet feltételeinek” – írták a közleményben, kiemelve: ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást.

Lesz még tüntetés

Nem csak a Momentum szervezett tüntetés, november 7-re, az LMP ifjúsági szervezete is tüntetést hirdetett a CEU mellett kiállva, szintén a Nádor utcába, „szolidaritási tüntetés a CEU mellett” címmel.

Nem írja alá a megállapodást a kormány, Bécsbe költözik a CEU

A 2019/2020-as tanévtől az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjainak új hallgatói már a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd - jelentette be a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.