szerző:
Eduline

A CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek - írja közleményében az egyetem.

©

Kiemelik: a magyar hatóságok megegyeztek New York állammal a kötendő kétoldalú megállapodás szövegéről. A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.

Hozzáteszik, hogy a CEU szeptember 8-án egyetértési megállapodást írt alá a Bard College-dzsal, egy New York Állam Oktatási Minisztériumánál bejegyzett felsőoktatási intézménnyel. A megállapodás, amelyet ma nyilvánosságra hozunk, részletezi, hogy a CEU milyen oktatási tevékenységet fog folytatni New York államban.

"Az egyetértési megállapodás aláírása óta a CEU saját létesítményekkel rendelkezik a Bard kampuszán. A CEU és a Bard College közös programját, amelyben a CEU és a Bard oktatói tanítanak, New York Állam Oktatási Minisztériuma regisztrálta" - írják.

A CEU szerint teljes mértékben megfelelnek a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek.

A CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább a Parlamentnek jóváhagyásra. A megfelelési határidő meghosszabbítása, amelyet ma az Országgyűlés elfogadott, az Egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak.

 

Megszavazták a törvénymódosítást: egy év haladékot kaptak a külföldi egyetemek

A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.