szerző:
Eduline

Délután 5 órától újabb demonstráció lesz a CEU Nádor utcai épületénél, a résztvevők élőlánccal tiltakoznak majd a "CEU bezárása és az oktatási szabadság durva korlátozása ellen". Persze csak akkor, ha az intézményt ellehetetlenítő törvényjavaslatot megszavazza a Parlament.

A CEU melletti vasárnapi tüntetés a Kossuth téren. Újabb demonstráció lesz, ha a Parlament megszavazza a törvénymódosítást
©
"Hiába a soha nem látott méretű nemzetközi tiltakozás, hiába vonult több mint tízezer ember vasárnap este Budapest utcáin, a kormány nemhogy nem vonta vissza a módosítást, hanem demokratikus országhoz méltatlan módon felgyorsította a folyamatot, és úgy döntött, hogy egyeztetés és párbeszéd helyett, az érintettek bevonása nélkül, kivételes eljárásban fog dönteni a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosításról"  - írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

Hozzáteszik: "amennyiben a törvényjavaslatot megszavazza a Parlament, délután 5-kor élőlánccal tiltakozunk a CEU bezárása és az oktatási szabadság durva korlátozása ellen. A demonstrációval Áder Jánosnak is üzenünk, és arra szólítjuk fel, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el azt minél hamarabb megfontolásra az Alkotmánybíróságnak".

A Facebookon eddig néhány százan jelezték, hogy ott lesznek a demonstráción, ám a vasárnapi tüntetés résztvevői létszámából kiindulva könnyen elképzelhető, hogy ismét több ezer ember megy el a CEU főépületéhez 16:45-re.

Ezrek tüntettek Budapesten a CEU mellett

Több ezren tüntettek Budapesten a CEU mellett: a menet a Budapesti Corvinus Egyetemtől indult, a demonstrálók az ELTE és a CEU épületének érintésével a Kossuth térre vonultak. A tüntetés szlogenje a Most a CEU, de ki a következő?, az eseményt a Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezi, a demonstrálók a Fővárm térről indultak fél hatkor, a tömeg a kiskörúton haladt végig, ahol a rendőrség teljesen leállította a forgalmat.

Ma szavaznak

Az Országgyűlés ma a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a felsőoktatási törvény módosításának összevont vitáját bonyolítják le közvetlenül a szavazások előtt.

Rétvári elmagyarázta, szerinte miért csal a CEU

A Parlamentben mókázott az államtitkár. Kunahlmi Ágnes interpellációja a lex CEU-ról szólt, amit az ellenzéki politikus kritizált, és számon is kért a kormányon. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre azt felelte, hogy a CEU-t New York államban jegyezték be, de ott csak papíron létezik, mert diplomát nem ad ki, sem kampusza, sem oktatói nincsenek.