szerző:
Eduline

Dékánválasztás előtt áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - néhány hónappal ezelőtt kis híján az ELTE-hez csatolt - gazdasági kara. Andor György volt dékánt november elején felfüggesztették, majd menesztették állásából.

A dékáni posztra két pályázat érkezett: Koltai Tamástól, a Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék egyetemi tanárától és Margitay Tihamér jelenlegi megbízott dékántól, a Filozófia és Tudománytörténet Tanszék egyetemi tanárától.

A BME GTK volt dékánját, Andor Györgyöt novemberben menesztette az egyetem vezetése, miután kiderült, a kart érintő problémák miatt a dékán egyeztetésekbe kezdett az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) egy esetleges kiválásról-beolvadásról.

Az oktatási államtitkárság még 2016 végén rábólintott a frigyre, az ELTE szenátusa is megszavazta a kar átvételét, a Műegyetem azonban ragaszkodott a népszerű képzéseket indító gazdasági karhoz. Hónapokig tartó huzavona után a minisztérium végül döntött: a kar marad a Műegyetemnél, ahol meglátásuk szerint "érdemi tárgyalások" indultak.

Bár marad a BME-n a gazdasági kar, még mindig van feszültség

Névtelen e-mailt kapott a Műegyetem gazdasági karának megbízott dékánja, bizalmi szavazást kért saját maga ellen. Az aktuális ügyek mellett néhány kisebb súlyú személyi döntésre lehetett számítani a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdasági karának keddi kari tanácsülésén - derül ki a kar honlapján megjelent beszámolóból.

Alighanem a konfliktusok elsimításának egyik jele az is, hogy a rektor és a kancellár március 20-ra állománygyűlést hívott össze, ahol a kar dolgozói szavazhattak a jelöltekre, és személyesen faggathatták őket terveikről.

A GTK hallgatói önkormányzata szerint az lesz, amit a kar szeretne, azt írják, "a BME Szenátusa által kijelölt testület javaslata a GTK által felvetett problémák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen belüli megoldására" című anyag alapján a BME rektora az egyetemi hagyományokat követve jár el a kari vezetők kinevezésénél, mely szerint a kari tanács által támogatott és első helyen rangsorolt személyt nevezi ki vezetőnek".

Az egyik pályázó, a jelenlegi megbízott dékán néhány hete egyébként bizalmi szavazást kért maga ellen, február elején ugyanis egy névtelen, de érzékelhetően több oktatót tömörítő e-mailben arra szólították fel Margitayt, hogy mondjon le tisztéről. A titkos szavazáson 7-en szavaztak a dékán lemondására, 18-an a maradására

 

Itt a minisztériumi döntés: marad a BME-nél a gazdasági kar

A jövőben is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) részeként működik majd a gazdaság- és társadalomtudományi kar, amely mégsem csatlakozik az ELTE-hez. Az oktatási államtitkárság közleményében rámutatott: a BME vezetése érdemi tárgyalásokat kezdett a kar vezetőivel, paritásos bizottságot állított fel a nyitott kérdések rendezésére, és kidolgozott egy kompromisszumos javaslatot, amit a szenátus megszavazott.