szerző:
Eduline

Miért hívják Gólyavárnak az ELTE legfurcsább épületét? Melyik az az épület a debreceni campuson, ahol soha nem tartottak előadást, mégis az egyetem része? Mióta működik atomreaktor Budapest kellős közepén, és miért állt üresen tizenhat évig a lágymányosi Tüskecsarnok?

Tanreaktor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

©

Minden budapesti elsétált már mellette legalább egyszer, de alig tudja valaki, hogy a paksi és a csillebérci kutatási atomreaktor mellett a Műegyetem campusán is van egy. A BME-s tanreaktor 1971-ben lett kész, és máig használják: fizikus- és mérnökhallgatókat, doktoranduszokat oktatnak itt, és kutatási feladatokra is használják. Az épület egyébként teljesen biztonságos, akkor sincs nagy baj, ha az egyetemisták valamit elrontanak a szemináriumon.

©

Tüskecsarnok (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

©

Tizenhat évig legfeljebb a futurisztikus-hátborzongató forgatási helyszínt keresgélő stábok használták a lágymányosi Tüskecsarnokot, amely tüskéiről, érdekes alakú "felülvilágító" ablakairól kapta a nevét. A Tüskecsarnokot az 1996-os világkiállításra kezdték építeni, a tervek szerint később az ELTE és a Műegyetem hallgatói használták volna.

©

A világkiállítást végül nem rendezték meg, és a csarnok építési munkálatai is leálltak. Az 55 százalékig kész csarnokba idén jégkorongosok költöztek, az ígéretek szerint 2014-re azonban - 5,9 milliárdból - egyetemi sportközpontot alakítanak ki benne.

©

Gólyavár (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

©

Néhány éve még mállott a vakolat, nyikorogtak az óriáselőadó székei és asztalai, 2007-ben viszont felújították a kastélyszerű épületet. A Gólyavár az 1800-as évek végén épült, még a műegyetemistáknak - a nevét is róluk kapta, a gólyák előadásait ugyanis rendszerint ebben az épületben tartották. Az 1920-as években az egyetemi nyomda működött itt, a második világháború után visszaalakították előadóteremmé. Mostanában már rendezvényeket is szerveznek a kétszintes, tornyos kastélyban.

Víztorony (Debreceni Egyetem)

A víztorony a debreceni Nagyerdőn
©

A nagyerdei víztornyot az is látta már, aki még soha nem járt Debrecenben: ez a Campus Fesztivál jelképe. A húsz méter magas, nem különösebben szép vasbeton épület százéves, a tulajdonosa a Debreceni Egyetem. A torony tervezői a legalsó szinten kávézót alakítottak volna ki, de ez végül nem valósult meg. Majd most: az idei Campus Fesztiválon az egyetem rektora azt mondta, pályáznak a víztorony felújítására, kilátót és kiállítótermet rendeznének be a négyszintes épületben.