szerző:
Eduline

2006 júliusa óta saját cégén keresztül több mint 30 millió forintot számlázott ki a nehéz anyagi helyzetben lévő...

©

2006 júliusa óta saját cégén keresztül több mint 30 millió forintot számlázott ki a nehéz anyagi helyzetben lévő Miskolci Egyetemnek Patkó Béla rektor főtanácsadója - írja az Átlátszó blog. Molnár László Hexagon Family Bt. nevű vállalatától programkoordinációs, tanácsadói, műszaki elemzői és oktatásszervezői feladatokat rendelt meg az intézmény. A Hexagon szervezte a diplomaosztókat, karácsonyi koncerteket, szakmai konferenciákat, fordított és tananyagokat is állított össze az egyetem számára.

Az egyetem és Hexagon 2006 júliusában kötött szerződést havi nettó 290 ezer forintra és költségtérítésre, azonban ugyanazokra a feladatokra a cég rendszeresen újabb megbízásokat kapott az utóbbi években. A szerződésben - amelyet hosszas huzavona után küldött el az egyetem az Átlátszó közérdekű adatigénylésére - az áll: ezek a tevékenységek „a megbízó tevékenységi körén belül nem szakmai feladatnak minősülnek”, így az egyetem nem tudja vagy nem köteles ellátni őket, mivel nincs rá megfelelő kapacitása vagy személyzete.

Az ügyről először az Egyetemigazság nevű blog írt januárban, mire Patkó Gyula rektor rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen kiállt Molnár László mellett, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az írás miatt.

Az Átlátszó információi szerint a rektor és főtanácsadója között nagyon régi kapcsolat áll fenn, az utóbbi években nem történhetett olyan személyi döntés az egyetemen, melyre Molnár ne bólintott volna rá. Több szerződésben szerepel Mang Béla neve is, aki 2002 és 2006 között felsőoktatási helyettes államtitkár volt, jelenleg pedig az egyetem docense.