szerző:
Eduline

Egy friss amerikai elemzés szerint sokkal fontosabb a megfelelő szakválasztás, mint az, hogy elismert egyetemen végezzenek a hallgatók.

©

Az 1970-es években, az Egyesült Államokban 22 százalékkal kerestek többet a diplomás fiatalok az alacsonyabb végzettségűeknél, míg ma ez az arány 70 százalékra nőtt - de természetesen nem minden diploma ugyanannyira kifizetődő. A PayScale a továbbtanulást mint pénzügyi befektetést elemezte, ehhez összehasonlították a friss diplomások fizetését a diplomaszerzés költségeivel. Az adatokból kiderült, hogy a várható fizetések szempontjából sokkal fontosabb a szakválasztás, mint az, hogy melyik intézményben diplomáztak a hallgatók, illetve mennyit fizettek ezért - írja az Economist.

Legjobban a mérnöki és az informatikai területen végzett hallgatók keresnek, számukra húsz év alatt évi 12 százalékban térül meg a tanulmányaik költsége, ami befektetésnek kifejezetten jó arány. Emellett a mérnökök azok, akiknek legkevésbé függ a fizetésük az intézmények presztizsétől, így ők a kisebb nevű egyetemek diplomáival is alig keresnek kevesebbet, mint az elismertebb intézményekben végzett társaik.

Az üzleti és közgazdasági diplomák is kifizetődőek, az ilyen szakokon végzettek 8,7 százalékos éves megtérülésre számíthatnak, míg a művészek és bölcsészek esetében már vegyes a kép. Több millió forintba kerül egy tanév a legdrágább amerikai egyetemeken.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!