szerző:
Eduline

Utánajártunk, miért volt hatalmas bukás a részösztöndíjas finanszírozási forma bevezetése. Kiderítettük, hogyan változik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 2013-tól, és összegyűjtöttük, milyen szakokon húzták a legmagasabb ponthatárokat az idei pótfelvételin. Ezek a hét oktatási hírei.

Minden változik jövőre: átszabják az OKJ-t, nem lesz államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés
©

Megbukott a Hoffmann-féle részösztöndíj

Nem váltotta be az oktatási államtitkárság reményeit az idén bevezetett részösztöndíjas képzési forma: még a júliusban harmadára visszavágott keretszámot sem tudták feltölteni az egyetemek és főiskolák, a hallgatói helyek 65 százaléka üresen marad. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Nem lesz államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés

"Arra tippel", hogy nem lesz jövőre államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés - mondta az oktatásért felelős államtitkár szerda este az InfoRádió Aréna című műsorában. Ahogy arról az eduline elsőként beszámolt, az erőforrás-minisztérium már tavasszal azzal számolt, hogy a jogi egyetemek állami támogatását lenullázza 2013-tól. A témáról bővebben itt és itt olvashattok.

Megvannak a pótfelvételi ponthatárai

Szerda este hirdették ki a 2012-es pótfelvételi ponthatárait: 240-250 ponttal még a legnépszerűbb szakokra is be lehetett jutni, az orvosi karok viszont meglepetést okoztak: a Semmelweis Egyetem fizetős általános orvosi képzéséhez több pont kellett, mint júliusban az államilag finanszírozott helyhez. Összefoglalónkat és a legnépszerűbb szakok ponthatárait itt nézhetitek meg.

Változik az OKJ, magasabbak lesznek az óraszámok

Keresztülhúzhatja a munka vagy gyes mellett továbbtanulást tervező, érettségizett nők terveit az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) átszabása. Egyre többen szeretnének mérlegképes könyvelői bizonyítványt, ehhez azonban először egy pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamot kell elvégezni. Az alapozó képzés a legtöbb felnőttképző intézményben eddig 200 tanóra volt, vagyis a mindennapi munka mellett – heti nyolc tanórás elfoglaltsággal – körülbelül egy év alatt lehetett bizonyítványt szerezni.

Az új OKJ miatt változik a helyzet. A pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés minimális óraszáma 2013 januárjától 1000 tanóra lesz, amely a jelenlegi tanfolyami óraszám ötszöröse. A teljes cikket itt olvashatjátok el, az OKJ változásáról szóló részletes összefoglalónkat pedig itt találjátok.

Az évszázad botránya érik a Harvardon

Százhuszonöt harvardi hallgatót gyanúsítanak csalással. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg csaltak a záróvizsgán, ez lesz minden idők legnagyobb botránya az egyetemen. A Harvardnak már csak azért is kínos az ügy, mert az összes felsőoktatási világrangsorban az első-második helyet szerzi meg - többek között a hallgatók teljesítményére kapott magas pontszámnak köszönhetően. A botrányról itt olvashattok.

Lemondott a TF dékánja

Felmentését kérte Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem testnevelési karának dékánja az intézmény rektorától - indoklása szerint "a zavartalan szeptemberi tanévkezés érdekében" mond le a posztról. Szél Ágoston elfogadta a dékán lemondását. Mint arról a hvg.hu beszámolt: a testnevelési kar két hallgatója úgy vette át július közepén diplomáját, hogy az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsgája. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

©

Az ügyben befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a BRFK-n, ahol vizsgálatot indítottak. A hvg.hu értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányiosztály-vezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A teljes cikket itt olvashatjátok el.