szerző:
Eduline

A nyugdíjaskorú lakosság megpecsételte egy generáció sorsát Nagy-Britanniában.

©

A csütörtöki brit EU-tagságról szóló népszavazásnál szoros eredményt vártak a legtöbb elemzők, de kis mértékben leginkább a maradás pártiak győzelmét jósolták. Ezért is keltett meglepetést, hogy 51,9:48,1 arányban a kilépés mellett döntött a britek legjava.

Tekintsünk azonban a részadatokra. A fiatalok elsöprő többsége a 25 év alatti korosztályban (75 százalékuk) a maradás pártján állt. Nem is csoda, ez az a generáció, mely egyre többet utazhat a világban, többen járhatnak más országok egyetemeire, az információs technológiák hatására is nyitottabb előttük a világ, mint az idősebb állampolgároknál. Némileg gyengült, de 56 százalékban a 25-49 éves korosztályban is inkább a maradás pártján álltak.

Ben Riley-Smith nem az egyetlen politikai elemző volt, aki szerint a fiatalok dönthetik el a szavazást. Az idősebb korosztály ugyanis erősen kilépés párti volt a kampány időszakában. Az 50-64 éves korosztályban már a kilépés pártján állók voltak többségben (56:44), de ezt még kompenzálták a fiatalok szavazatai. A nyugdíjasok közében volt így a döntés, ugyanis Nagy-Britanniában a lakosság 16 százalékát ők adják. Mivel 61 százalékban a kilépést támogatták, így ez a korosztály döntötte el leginkább a szavazást.

Bár eltérő számokra jutott Torsten Fischer elemző, de a tendenciák nagyon hasonlók. Posztjában azt is kiemelte, hogy a döntés hatására kiknek mennyi ideig kell amost megszavazott rendszer szerint élnie - hacsak nem gondolják meg maukat egy újabb szavazás alkalmával jó pár évvel később.

Számos következményekkel járhat a britek kilépése, magyar szemmel nézve a felsőoktatásra gyakorolt hatásáról több cikkben is beszámoltunk.

Mennek a britek, mennek a britek! - Viszlát angliai felsőoktatás?

Sokak meglepetésére a brit választók úgy döntöttek, hogy elhagynák az Európai Uniót. Könnyen búcsút mondhatunk az Erasmusnak is.