szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kollégisták szeretnétek lenni szeptembertől? Mutatjuk, kik jogosultak a férőhelyekre.

Azt, hogy pontosan milyen szempontok alapján vesznek fel benneteket kollégiumba, az adott intézménytől függ, de legtöbbször a szociális helyzet - rászorultság -, az állandó lakhely intézménytől való távolsága, illetve a tanulmányi eredmények a meghatározók. Többször a kiemelkedő sporteredmény, vagy a közösségi munka is pluszpontot jelent a kollégiumi felvételi kapcsán.

A lakhelyetek távolsága és a tanulmányi eredményeitek egyértelműen meghatározható, de joggal merülhet fel bennetek: vajon mi alapján döntik el rászorultságotokat? Ennek megállapításához általában figyelembe veszik az eltartók (szülők) és eltartottak (testvér/testvérek) számát, illetve a szüleitek jövedelmét. Ha például csak az egyik szülőtökkel éltek, aki minimálbért kap, akkor nagyobb eséllyel kerülhettek be kollégiumba, mintha mindkét szülőtök kereső, és egy háztartásban éltek velük. Ezeken felül a hátrányos helyzet is plusz pontokat érhet a kollégiumi felvételin.

A pályázat elbírálásáról a hallgatói rendszeren - Neptunon - keresztül értesítenek majd benneteket. De akkor sem kell elkeserednetek, ha a jelentkezésetek sikertelen, ugyanis számos más lakhatási lehetőség közül is választhattok. Korábban már összegyűjtöttük, hogy mennyit kell fizetnetek a budapesti, illetve a vidéki egyetemek kollégiumaiért. Valamint arról is írtunk, milyen árakra számíthattok, ha magánkollégiumot választotok, itt pedig elolvashatjátok, mit kell tudnotok a szakkolikról.

Egyetemi támogatások: kik pályázhatnak a rendszeres szociális ösztöndíjra?

Nem árt körbenézni az ösztöndíjak körül, mielőtt elkezdődik az őszi félév. Megnéztük, hogy milyen feltételekkel pályázhattok a rendszeres szociális ösztöndíjra.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!