szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felvehető ugyanarra a képzésre a Diákhitel1 és Diákhitel2? Kik vehetik fel a Nyelvtanulási Diákhitelt? Mi a különbség a hitelek között és meddig kell igényelni őket? Mutatjuk a részleteket.

Abban az esetben, ha önköltséges képzésen tanultok, a Diákhitel1-et és a Diákhitel2-őt is felvehetitek ugyanarra a képzésre.

Mi a különbség a két hitel között?

A Diákhitel1-et állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatók is felvehetik, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanulnak. A hitel összege havonta 15-70 ezer forint, amit bármire felhasználhattok. A szabad felhasználású Diákhitel1-ről itt olvashattok részletesebben.

Ezzel szemben a Diákhitel2-őt csak az önköltséges formában tanuló hallgatók igényelhetik, és ennek az összege maximum akkora lehet, amekkora az önköltség összege. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja. A Diákhitel2-ről bővebb információkat itt találtok.

Fontos, hogy ha már a félév első utaláskor szeretnétek készhez kapni a szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel1), illetve szeretnétek, hogy intézményetek számára folyósítva legyen a képzési díj összege (Diákhitel2), akkor a tavaszi félévben legkésőbb február 15-ig kell leadnotok a hiteligénylést. Ezután minden hónap 15-ig kérhetitek a hitelt vagy hiteleket, amelyeket egy hónappal később folyósítanak.

Mi az a Nyelvtanulási Diákhitel és kik igényelhetik?

A nyelvtanulásra, illetve nyelvvizsgára fordítható Nyelvtanulási Diákhitelt aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, illetve azok igényelhetik, akik már befejezték a felsőfokú tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kaphatták meg a diplomájukat. A kölcsönt többször is lehet igényelni, ha a korábban felvett összeget már visszafizettétek. A hitel összegének 50 ezerrel oszthatónak kell lennie, és minimum 100 ezer, maximum 500 ezer forintot kaphattok. Ennek a hitelnek az igénylése nincs határidőhöz kötve, bármikor kérhetitek. Az igénylés folyamatáról és a törlesztésről itt találjátok a tudnivalókat.

Eladósodnak az egyetemisták? Amszterdamban így segítik a diákhiteleseket

A fiatalok egyre növekvő hányadának okoz gondot, hogy a tartozásaik miatt nem találnak állást, vagy nem tudják befejezni felsőoktatási tanulmányaikat. Amszterdamban egy kísérleti projekttel próbálják megoldani a problémát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.