szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most felvételiztek egyetemre, főiskolára, és a költségeiteket diákhitelből szeretnétek majd fedezni? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a szabad felhasználású Diákhitel1-ről.

Februárban kezditek el az egyetemet, főiskolát, vagy a 2020-as általános felvételi eljárásban jelentkeztek? Esetleg már hallgatók vagytok, de több pénzre lenne szükségetek? A tavaszi félévben először március 15-én, az őszi szemeszterben pedig október 15-én juthattok kölcsönhöz a szabad felhasználású Diákhitel1 keretében.

Kik vehetik fel?

A Diákhitel1-et állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatók is felvehetik, kár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanulnak. Ugyanakkor csak 45 éves korig és csak akkor lehet igényelni, ha aktív a hallgatói jogviszonyotok, vagyis passzív félévekben nem.

Meddig vehető igénybe?

A diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesztek résztek és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Hogyan és mikor lehet igényelni?

Az őszi szemeszterben az első igénylési határidő szeptember 15., a tavaszi félévben február 15. Ezután minden hónap közepéig kérhetitek a kölcsönt, december, illetve május 15-ig bezárólag. A hitelt mindig az igénylési határidő után egy hónappal kapjátok meg.

A hitelt legegyszerűbben a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszerén (Neptun) igényelhetitek, ha pedig Ügyfélkapu-regisztrációtok is van, személyesen semmit sem kell intéznetek.

Mekkora a hitel összege?

Havonta 15-70 ezer forintot igényelhettek. Havi vagy egyösszegű folyósítást is kérhettek - ha az utóbbi mellett döntötök, akkor is a félév elejéig visszamenőleg megkaphatjátok a teljes összeget (vagyis akár 350 ezer forintot), ha a szemeszter közben igényeltek.

Mikor kell elkezdeni a törlesztést?

A hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától.

Mekkora a törlesztőrészlet összege és hány százalékos a kamat?

A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a törlesztőrészlet összege az előző évben, október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka. A harmadik évtől a két évvel korábbi jövedelmetek alapján állapítják meg a törlesztőrészletet, de továbbra sem lehet alacsonyabb az előző évi minimálbér 6 százalékánál.

A kamat az előző évekhez hasonlóan 2020-ban is 1,99 százalék.

A Diákhitel1 igényléséről és törlesztéséről a Diákhitel Központ honlapján találtok további információkat.

Tippek bizonytalan felvételizőknek: így könnyebb lehet a szakválasztás

A felvételi jelentkezési határidő egyre közeledik, de még mindig nem tudjátok, milyen szako(ka)t jelöljetek meg az elsők között? Adunk néhány tippet, hogy megismerjétek a lehetőségeiteket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.