szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önköltséges képzésen tanultok és a következő félévben könnyítenétek a kiadásaitokon? Akkor a Diákhitel2 éppen nektek szól. Itt találjátok az igényléssel kapcsolatos legfontosabb szabályokat.

Kik vehetik fel?

A Diákhitel2-t az önköltséges képzésben – akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában – tanulók igényelhetik. A hitelre mindenki jogosult, aki még nem töltötte be a 45. életévét, rendelkezik felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal, az adott képzési időszakra bejelentkezett – azaz passzív félévekben nem –, illetve nem rendelkezik másik Diákhitel2 szerződéssel.

Mekkora a hitel összege?

A hitel összege megegyezik az önköltséges összegével – azaz a Diákhitel2-vel maximum akkor összeget lehet igényelni, amekkora az önköltséges képzésben részt vevő hallgató fizetési kötelezettsége az intézmény felé. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.

Meddig vehető igénybe?

A Diákhitel2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha osztatlan képzésben vesztek részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de ekkor sem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Hogyan és mikor lehet igényelni?

Ha már a félév első utalásakor szeretnétek, hogy intézményetek számára folyósítva legyen a képzési díj összege, akkor a tavaszi félévben legkésőbb február 15-ig kell leadnotok a hiteligénylést. A Diákhitel2 első folyósításának időpontja a tavaszi szemeszterben március 14-e.

Mikor kell kezdeni a törlesztést?

Könnyebbség az egyetemistáknak, hogy csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 45. életév betöltését követően kell elkezdeni a törlesztést.

Érdemes tudni, hogy a hitel visszafizetésének ideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül, ezért abban az esetben, ha átsorolnának benneteket államilag támogatott képzésre, akár már a szak elvégzése előtt elkezdhetitek a törlesztést.

Mekkora a törlesztőrészlet összege és hány százalékos a kamat?

A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a törlesztőrészlet összegét az előző évben, október 31-én érvényes minimálbér alapján határozzák meg. A törlesztés harmadik évétől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel  korábbi jövedelem.

A kamat az előző évekhez hasonlóan még mindig 0 százalék.

A Diákhitel2 igényléséről és törlesztéséről a Diákhitel Központ honlapján találtok további információkat.

Ha a tavaszi félévben nem csak az önköltség fedezésére igényelnétek diákhitelt, akkor olvassátok el a szabad felhasználású Diákhitel1-ről szóló anyagunkat.

Mit kell tennetek, ha magasabb összegű diákhitelt szeretnétek a következő félévben?

Az őszi szemeszterben gyakran megszorultatok hónap végére, ezért a következő félévben több pénzt szeretnétek igényelni? A Diákhitel1 összegének módosítására évközben is van lehetőségetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.