szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Melyek a legjobb egyetemek Hollandiában? A Times Higher Education (THE) világrangsora szerinti toplista következik.

Szeptemberben jelent meg a londoni székhelyű Times Higher Education friss világrangsora, amelyben az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció alapján rangsorolták majdnem száz ország 1396 egyetemét. Magyarországról nyolc intézmény került fel a listára.

A legjobb olasz, brit és osztrák egyetemeket már bemutattuk, most a holland intézmények listája következik.

1. Wageningen University & Research

Hollandia legjobb egyeteme a rangsor szerint a Wageningen University & Research (WUR). Ez az ország első számú olyan egyeteme, amelynél kifejezetten az egészséges táplálkozáson és az életkörnyezeten (annak javításán) van a hangsúly. Élettudományi profilja miatt a világ egyik legjobb egyetemének is tekintik: az intézmény egyfajta mottója, hogy "felfedezni a természet potenciálját az életminőség javítása érdekében". Ezt igazolja már korábban elért céljuk is, 2015-től már szénsemlegesen működött az intézmény. Rendszeresen megjelenő kutatásaik és projektjeik javarészt a következő témák körül forognak: innováció keresése a fenntartható energia területén, valamint a "természetes műanyag" előállítása is meghatározó cél.

2. University of Amsterdam

Az University of Amsterdam (UvA) tudhatja magának a második helyet a holland egyetemek közül. Az UvA kifejezetten nemzetközi egyetemként tartja magát számon, több mint 100 országból tanulnak az intézményben egyetemistaként. Története a 17. századra nyúlik vissza, az Athenaeum Illustre 1632-es megalapítása tekinthető az egyetem elindulásának. Kiemelt hangsúlyt fektetnek - a tudományos fejlődés mellett - a különböző készségfejlesztésre is, mint például az intellektuális képesség és az önbizalom erősítésére is.

3. Delft University of Technology

Hollandia legrégebbi és legnagyobb műszaki egyeteme, a Delft University of Technology a rangsorban a harmadik helyet tudhatja magáénak. A tudományos felkészültség és jelenlét mellett ez az egyetem is hangsúlyozza: nagy energiát fektetnek az analitikai készségek és a kritikai gondolkodás elsajátítására, fejlesztésére. Az egyetemi hallgatók olyan projektek kidolgozásáért felelnek, mint például a napenergia-hajtású autó, a szitakötőhöz hasonló repülő robot, vagy az újrahasznosított gumiabroncsokból készült szandál.

4. Leiden University

Az éppen a dobogóról lecsúszott Leiden University a befogadás és a sokféleség mellett kötelezte el magát. 120 különböző országból vannak hallgatói, akiknek egyfajta "menedékhelyet” is nyújt, minden kérdést teljes szabadsággal lehet feltenni és megválaszolni az intézményen belül. Az egyetem Leident az évek alatt egyetemi várossá formálta, érdekesség, hogy Leiden-öregdiákok például a holland királyi csalág tagjai is.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

 

Friss rangsor: ezek a legjobb egyetemek Ausztriában

Nemrég jelent meg a Times Higher Education (THE) legfrissebb egyetemi rangsora. Melyik osztrák egyetemek érték el a legelőkelőbb helyezést? Itt a lista, tényekkel és érdekességekkel.